Kiskorúak beutazása az Egyesült Államokba – minden, amit tudni érdemes

Az Amerikai Egyesült Államokba történő beutazás megszervezése időigényes, de megéri az erre fordított energiát. Nézzük a legfőbb tudnivalókat!

gyerek
2019. május 23. Juhász Anita

A vízum

Céltól és októl (kirándulás, tárgyalás, külföldi munka, rokonlátogatás, stb…) függetlenül minden magyar állampolgár csak vízummal léphet be az Egyesült Államok területére. A kiskorú állampolgároknak is el kell intézni, ezt a szüleik vagy a gyámjuk tehetik meg helyettük. Erre két lehetőség van.

  • Nagykövetség: A nagykövetségre azoknak kell menni, akik kék útlevéllel rendelkeznek, turista/látogató, üzleti ügyben utazó, munkavállaló, tanuló, diplomata és csereprogramban résztvevő és több, mint 3 hónapot szeretnének kint eltölteni. Ennek a vízumnak a díja: 160 USD vagy 180 USD /vízum /fő.
  • ESTA vízummentességi program: Az ESTA rendszeren azok regisztrálhatnak, akiknek bordó, EU-s útlevelük van, turista / üzleti céllal szeretnének beutazni és kevesebb, mint 3 hónapot szeretnének kint eltölteni. Ennek az engedélynek a díja: 14USD /engedély /fő. A rendszer jelenleg a Mastercard, VISA, American Express és a Discover emblémával ellátott bankkártyákat fogadja el. Az ESTA esetében nincs lehetőség arra, hogy a kérelmező a belépést követően az egy alkalomra szóló 90 napos tartózkodását meghosszabbítsa vagy “vízumát” tanulmányi, illetve munkavállalási vízumra változtassa. Az ESTA vízum az érvényességi időn belül felülvizsgálható/módosítható, ezt a hivatalos felületen való belépéssel tehetjük meg.

Fontos megemlíteni, hogy az interneten sok helyen ígérnek ESTA ügyintézést, sokan még megtévesztően hasonlítanak is egy követségi weboldalra. Azonban ezek a közvetítők mindig ügyintézési vagy közvetítési díjat számítanak fel (kb. +70-90 dollárt). Ha a weboldal webcímében nem a .gov domain látható, akkor élhetünk a gyanúval, hogy az nem egy hivatali weblap, hanem privát vagy közvetítői.

Kiskorúak beutazása szülői kíséret nélkül

Ha a kiskorú törvényes képviselője nélkül utazik be az USA-ba, arra az esetre az amerikai hatóságok javasolják, hogy a kiskorú személynél legyen meg a vele nem lévő szülő(k) vagy gondviselő(k) írásos hozzájáruló nyilatkozata. Hivatalos formanyomtatvány nincsen, de a következők alapján érdemes elkészíteni: A dokumentum mindig angol nyelven íródjon, tartalmazza a nyilatkozó személy(ek) elérhetőségeit, legyen hivatalos, közjegyzői hitelesítéssel ellátva, és fontos, hogy tartalmazza a két tanú aláírását. Ezen kívül fel kell tüntetni a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), nyilatkozat területi és időbeli hatályát és a hozzájárulók aláírását A példányból érdemes a kiskorú félnek legalább 4 darabot magánál tartania.

A nyilatkozat hiányában a hatóságok adott esetben megtagadhatják a kiskorú utazó belépését és a státusza tisztázásáig feltarthatják őt. Ezen felül érdemes tájékozódni a légitársaságnál, ahova a jegy szól, mert légitársaságonként is eltérő lehet a kiskorúak kezelése. Ezen kívül javasolt rendelkezni a jelen nem lévő szülő(k) felügyeleti jogának esetleges hiányát tanúsító okirattal vagy annak másolatával – angol fordítással ellátva.

Eljárás speciális esetek során

  • Elvált szülők: ebben az esetben a felügyeleti jogot birtokló szülőnek szükséges beszereznie a másik szülő hozzájárulását is az utazáshoz!
  • Elhunyt szülő: amennyiben az egyik szülő elhunyt, úgy a nevelő szülőnél legyen a halálesetet igazoló halotti anyakönyvi kivonat
  • Egyik szülő kiléte ismeretlen: a gyermekkel együtt utazó szülőnél legyen a gyermek anyakönyvi kivonata, mely igazolja, hogy a másik szülő kiléte ismeretlen
  • Nagyszülővel, keresztszülővel, egyéb rokonnal történő utazás: ebben az esetben a szülők beleegyező nyilatkozatára is szükség van
  • Nevelő szülővel történő utazás: ilyenkor a felügyeleti jogot igazoló végzésre van szükség

 Szállás gyerekekkel

A kisebb gyermekekkel történő utazás során érdemes családbarát helyet választani. Családbarát szálláshelyről akkor beszélhetünk, ha tudják biztosítani a szállások a szülők számára nem csak a legalapvetőbb eszközöket, de további használati tárgyakat is, melyek elengedhetetlenek a kellemes és gondtalan tartózkodáshoz. Ezen felül fontos a személyzet családbarát hozzáállása, akadálymentes és biztonságos környezet, testreszabott programok, animáció, gyermekfelügyelet lehetősége. Baba-mama szoba, pelenkázó helyiség tartozik még továbbá az alapvető szükségletek mellé. Gyermekbüfé, gyerekbarát étlap, éttermi játszósarok szintén fontos a kisgyermekkel utazók számára.

Számos szálláshely korcsoportra bontva biztosít programokat kicsiknek és nagyoknak. Babaúszás, babamasszázs, baba-mama jóga, kéz,- láblenyomat készítés a legkedveltebb a kisbabás szülők körében, nagyobbak már inkább a kézműves, barkácsolós foglalkozásokon vesznek részt szívesen. Továbbá népszerű még az  arcfestés, a sütikészítés, a mesenézés, a mini diszkó és az egyéb sportolási lehetőségek is.

Az Amerikai Egyesült Államokba történő beutazás megszervezése időigényes, de megéri az erre fordított energiát. Egy ilyen utazással nem csak magunknak kedveskedhetünk, de a gyerekeknek is nagyon örömöt okozhat, hiszen lehetőségük lesz új tapasztalatokat szerezni.

Fotó: Pixabay