Kislánymenyasszonyok Nepálban: felnőtt élet gyermektestben

Dél-Ázsiában rendkívül sok kislányfeleség él: olyan gyerekek, akiket egészen fiatalon adtak férjhez, és akik túl korán váltak anyákká...  

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. augusztus 03. Gyarmati Orsolya

Dél-Ázsiában rendkívül sok kislányfeleség él: olyan gyerekek, akiket egészen fiatalon adtak férjhez, és akik túl korán váltak anyákká…


Noha egyre több kormány és civil szervezet harcol ellene, a gyermekházasságok továbbra is részét képezik számos dél-ázsiai ország mindennapos szokásainak. A harmadik világ szegénységben élő országaiban a lánygyermekeket előszeretettel adják férjhez már 12 éves kor alatt. Ezek a gyermekek sosem tanulhatnak iskolában. Egyetlen feladatuk az, hogy gyermekeket szüljenek és kiszolgálják náluk sokkal idősebb férjeiket.

Nepálban tavaly 4000 15 évnél fiatalabb kislányt adtak férjhez annak ellenére, hogy az ország törvényei szerint 18 év alatt nem szabad nősülni / férjhez menni. A társadalom perifériáján élő osztály, az ún. dalitok (más néven: érinthetetlenek a hindu kasztrendszerben) között a gyermekházasságokat a legnagyobb titokban „hajtják végre” egyrészről rituális, másrészről pénzügyi megfontolásból. Az így férjhez adott kislányok fele 12 éves sincs asszonnyá válása pillanatában…

Elveszett gyermekkor

Amint egy kislányt férjhez adnak, azonnal ugyanolyan elvárásoknak kell megfelelnie, mint bármely felnőtt asszonynak. Ez elsősorban a szaporodást jelenti, amire ezek a gyerekek sem érzelmileg, sem fizikailag nem állnak készen. Ebből fakad az a tragikus tény is, hogy a kislányfeleségek ötször akkora eséllyel halnak bele a szülésbe, mint huszonéves társaik.

Amint a kislányokból feleségek lesznek, esélytelenekké válnak arra is, hogy valaha is iskolába járhassanak. Analfabétaként, kitéve érzelmi és fizikai erőszaknak, segítség és támogatás nélkül élik le életüket.

Az egyik oka annak, hogy a családok igyekeznek ilyen korán megszabadulni leánygyermekeiktől, az a pénz, amit értük kapnak a férjjelöltektől.  Az iskolázott, tanult lányok ára alacsonyabb, hiszen az ugyancsak tanulatlan vőlegények nem szeretnék, ha feleségük netán okosabb lenne náluk, esetleg tanulni szeretne.

Lassú változás

Ebből a körből alig-alig lehet kitörni, ráadásul azok a lányok, akiknek a szülei megértik, milyen fontos tanulni a gyerekeknek, sokszor ugyancsak nehéz helyzetben vannak, hiszen a kevés számú iskola tömve van diákokkal, illetve gyakran olyan messze vannak az iskolák a potenciális diákok lakóhelyeitől, hogy pénz és infrastruktúra híján nem tudnak eljutni az oktatási intézménybe.

Ennek ellenére van remény:  2009 -ben ugyanis a 10. osztályig ingyenessé tették az oktatást a lányok számára. 2014 novemberében a Dél-Ázsiai Szövetség a Regionális Kooperációért (SAARC) nevű szerveződésbe társult kormányok létrehoztak egy akciótervet a gyermekházasságok megszüntetése érdekében. Remélhetőleg a szigorúbb törvények és jogi szabályozások valóban elegendőek lesznek ahhoz, hogy az érintett országokban fokozatosan megszűnjön a gyermekházasságok kötése.

Forrás: Global Online