Kismamaként újra az iskolapadba!

Új szakmát kitanulni sohasem késő. A lifelong learning, azaz az egész életen át tartó tanulás fogalma ma már elfogadott, hiszen ide tartozik minden olyan tanulási tevékenység, melyet a tudás, a készségek és a kompetenciák fejlesztésének céljával folytatunk egy életen át, akár kismamaként is. De mit érdemes tanulnunk otthon, a gyerek mellett?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. június 21. Vajda Boglárka

Új szakmát kitanulni sohasem késő. A lifelong learning, azaz az egész életen át tartó tanulás fogalma ma már elfogadott, hiszen ide tartozik minden olyan tanulási tevékenység, melyet a tudás, a készségek és a kompetenciák fejlesztésének céljával folytatunk egy életen át, akár kismamaként is. De mit érdemes tanulnunk otthon, a gyerek mellett?


Új szakmát kitanulni sohasem késő. A lifelong learning, azaz az egész életen át tartó tanulás fogalma ma már elfogadott, hiszen ide tartozik minden olyan tanulási tevékenység, melyet a tudás, a készségek és a kompetenciák fejlesztésének céljával folytatunk egy életen át, akár kismamaként is. De mit érdemes tanulnunk otthon, a gyerek mellett?

Emlékszem, még csak három hónaposak voltak az ikreim, amikor megláttam egy hirdetést az egyik magazinban, hogy újságíró iskola indul diplomával rendelkezőknek. Nagyon tetszetős promóció volt, ráadásul igen vonzó feltételekkel: kéthetente hétvégén tömbösített órákkal, valamint álláslehetőséggel és tandíj-visszatérítési garanciával a legjobb diákoknak. Miután egyeztettem a férjemmel és a nagyszülőkkel, kicsit félve, de nagyon boldogan vágtam bele az új kalandba. Életem legjobb döntése volt, hogy újra visszaültem az iskolapadba, és olyan szakmát tanulhattam, amit nyugodta végezhetek szabadúszóként, három gyermek mellett.

Nem diplomahalmozás, hanem tudatos döntés

Ma már az sem ritka, hogy gyesen, gyeden lévő anyukák beiratkoznak egy felsőoktatási intézménybe. Általában olyan szakot választanak, ami piacképes, vagy esetleg valamilyen rég áhított vágyukat váltja valóra. Bár ilyen esetekben sokan hajlamosak a „diplomahalmozó” szóval jellemezni a kismamákat, ez mégsem helytálló, mert sok esetben végre életük első, igazi felnőtt döntését hozzák meg ilyenkor. Hiszen ez az az időszak, amikor szülés után fel tudják mérni, mi az, ami belefér a gyermeknevelés mellett az idejükbe, melyik az a munka, ami örömet ad a babázás mellett. De az is előfordul, hogy azért kell újra tankönyvek fölé görnyedni, mert valamilyen oknál fogva elvesztik a munkahelyüket gyermekvállalás előtt, alatt vagy után. Tapasztalatok szerint sok kismama nem tud visszatérni korábbi állásába, ami jól mutatja, hogy a szülés utáni elhelyezkedés komoly probléma. Nehezíti a helyzetet, hogy egy anyuka több szempontból is zűrösnek számít a munkaadók szemében, hiszen akit otthon egy kisgyerek vár, sokkal kevésbé rugalmas a munkaidejét tekintve.

Tanuljunk, akár ingyen is!

A tudatos visszatérésre egy jó lehetőség, ha a kismamák a gyes ideje alatt új szakképesítést szereznek, vagy korábbi tudásukat mélyítik el. Egy új tanfolyam, vagy akár egy OKJ-s képzés elvégzése azért lehet különösen előnyös, mert nemcsak jól alkalmazható, gyakorlati tudást kapnak, hanem a munkaerőpiacon használható képesítést is szerezhetnek. Ráadásul számtalan olyan lehetőség adódik, hogy képzési támogatást is nyerhetünk az új szakmánkhoz. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat elsősorban a korábban munkanélkülieknek nevezett álláskeresőknek nyújt segítséget. Sok hozzájuk fordulónak vagy nincsen még szakképesítése vagy időközben elavult szakmája van, ezért az NFSZ ( http://nfsz.munka.hu/ ) által kínált egyik legfontosabb segítség a képzési támogatás. A képzési támogatás igénybe vételéhez regisztrált álláskeresőnek kell lenni. Ez azt jelenti, hogy pályakezdők, gyesen vagy gyeden levők, közhasznú munkát végzők, munkahelyük elvesztésével fenyegetettek is igénybe vehetik ezt a lehetőséget. Sőt, azok is fordulhatnak a munkaügyi kirendeltségekhez, akiknek azért van szüksége valamilyen képzésre, hogy munkahelyüket meg tudják tartani.

Kérjünk segítséget!

Ha nem tudjuk, mihez is lenne kedvünk, és mi az, ami hasznos lehet számunkra a jövőben, akkor nyugodtan kérjünk segítséget szakembertől. De előtte böngésszünk végig néhány idevágó oldalt a felnőttképzésekről http://tanfolyam-kepzes.hu/felnottkepzes-akar-ingyen/ vagy kérjünk konzultációs időpontot egy munkaügyi központban. Ne féljünk valami újba vágni, legyen szó másoddiplomáról vagy egy OKJ-s képzésről. A ma kínált tanfolyamok, kurzusok már sokféle szakterületet lefednek, ezért egyaránt megfelelőek lehetnek azoknak, akik saját szakmájukban szeretnének új tudást szerezni, és azoknak is, akik szakmát szeretnének váltani, új kihívásokat keresnek. A képzések nagy előnye, hogy rugalmas időbeosztásban elvégezhetőek, így akár már gyes vagy gyed ideje alatt is el lehet őket kezdeni, a viszonylag rövid képzési időnek köszönhetően pedig gyorsan megszerezhetőek a gyakorlatorientált szakképesítések.