Kiss Gergely: „Az emberek nemtörődömsége, és a szociális érzéketlenség felbosszant”

A magánéletben, a sportban és a hétköznapi életben megtapasztalható türelmetlenségről beszélgettünk Dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóval, jogásszal. A lányai már jól tudják mik azok a tettek és mondatok, amivel ki tudják billenteni az egyébként nyugodt természetéből a világhírű sportolót.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. január 17. Vajda Boglárka

A magánéletben, a sportban és a hétköznapi életben megtapasztalható türelmetlenségről beszélgettünk Dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóval, jogásszal. A lányai már jól tudják mik azok a tettek és mondatok, amivel ki tudják billenteni az egyébként nyugodt természetéből a világhírű sportolót.


Családháló: Hogy állsz a türelemmel? Felcsattanós típus vagy türelmes, mint a bárány?

Kiss Gergely: Úgy vettem észre, hogy az én életemben három türelmi csomag van:

Az emberi, a családi és a sportbeli. Az emberi csomagban egy szintig türelmes vagyok, utána kezdem érezni, ahogy telítődök, és amikor elérek egy szintre, akkor robbanok. A gyerekeknél például én vagyok az engedékenyebb oldal. Néha a szigorú szabályokat feloldom, a feleségem, Ancsa következetesebb. A lányok viszont sokszor visszaélnek ezzel, és akkor elpattan ott is a húr. Kérdezik, hogy miért kiabálok, akkor mindig mondom, hogy azért, mert visszaéltek a türelmemmel – például esti lefekvés nálunk fél 9-kor van általában. Kikönyörgik, hogy kicsit később legyen. Azt mondom, oké, feküdjetek 9-kor. Persze fél 10-10 lesz, mire bekönyörgöm őket az ágyba, és máris robbanok. Eközben a lányok nagyon tisztán látják a határokat, és tudják, hogy túlfeszítik a húrt. 

CSH: A gyerekek példákat követnek? Miként érhetjük el, hogy egészséges lelkületűek legyenek?

KG: Szerintem korlátok kellenek már kis kortól. Mert ha megvannak ezek a korlátok, akkor idősebb korban nem szalad el velük a ló. Tudatosabb, türelmesebb felnőttekké válhatnak. 

CSH: Van, hogy felidegesít az emberi tehetetlenség?

KG: Az emberség oldaláról a türelmetlenségem: pl. türelmetlen tudok lenni a forgalom miatt, az emberek nemtörődömsége felbosszant. A szociális érzéketlenség, a tolakodás is feszültté tesz: egy idő után robbanok miatta és morgok.

CSH: Mi a helyzet a sportolói oldallal? Ott is előfordul, hogy türelmetlen vagy?

KG: A sport területe megint egy másik helyzet. Sportvezetőként amikor azt látom, hogy a fiatalok nem teljesítenek, nem figyelnek arra, amit csinálnak, az türelmetlenséggel tölt el. Én egy különleges generációnak voltam a tagja. Ma már több sunyiság, nyegleség van a fiatalokban, ami felbosszant és türelmetlenné tesz. Ezt szóvá is teszem, azért viszont nem szólok, ha valaki nem tudja megcsinálni, amit kérek, mert látom, hogy képtelen rá. Csak akkor szólok, ha meg tudná, és nem teszi. Nagyon erős az igazságérzetem.

CSH: Szerinted fontos, hogy a párkapcsolatban türelmesek legyünk a másikkal? Ti sokat vitáztok Ancsával?

KG: Ismerek olyan párokat, akik végtelen türelemmel élik az életüket egymás mellett – mi Ancsával nem vagyunk ilyenek: vitázunk, és szerintünk ez normális, a vita előre visz, fejlődünk általa. Vannak olyanok az ismerettségi körömben, akik a gyerekekkel szemben és a munkahelyen is hallgatnak és tűrnek. Vannak olyanok, akik a gyerekeket is hagyják az utolsó utáni pillanatig. Nem szólnak bele, nem szólnak rájuk. Én már hatszor szóltam volna, de ők még mindig nem.Szerintem ez nem egészséges.

CSH: A mindennapi életben is állandó rohanásban, türelmetlenségben élünk. Te ezt hogy kezeled?

KG: A videómegosztó oldalakra egyre rövidebb filmek kerülnek fel. Egyszerűen nem néznek több ideig az emberek videókat. Nincs türelmük. Ugyanígy van a fiatalokkal. Minden a rendelkezésükre áll, méghozzá azonnal.

Egy magyar felmérés szerint a 18-30 év közötti fiatalok a gyorsabb karrier elérése érdekében hajlamosak a gyakori munkahelyváltásra. A kutatás kimutatta azt is, hogy az Y generáció tagjai türelmetlenek a munkahelyeiken, és hamar szeretnének versenyképes fizetést és vezető pozíciót elérni.

CSH: Mi az, ami igazán fel tud bosszantani?

KG: Például az, hogy minden egyszerre szól, örökké zaj vesz körül minket. Felgyorsult a világ ez ma állandó problémakör, amit nekünk kell megoldanunk. Szerintem a pozitív dolgokat ki kell belőle emelni és a szemetet kidobni. Na, ezt nehéz, néha még én is észreveszem, hogy nézek valamit 10 perce, ami tulajdonképpen nem is érdekel és nem is fontos – türelmetlen leszek, hogy más fontos dologgal pedig elmaradok. 


 

CSH: Szerinted, ha mi türelmesen kezelünk egy türelmetlen embert, akkor átragad rá a nyugalom?

KG: Ezt a sportban leginkább a csapatban éreztem. Ha egy-két játékos türelmetlen, az átragad a többiekre. Előfordult, hogy a türelmetlenség miatt vesztettünk el meccset. A mi válogatottunk azért volt sikeres, mert olyan türelmes volt mindenki, mint a “marhacsorda kolomppal”.

CSH: A humor segíthet?

KG: Szerintem humorral ki lehet valakit zökkenteni, bár nekem is volt, hogy beszóltak, hogy ez most nem vicces, de ezt az ember azért érzi, ha értelmes, érti is.