Kobalt-ügy: adjunk vagy ne a gyereknek Béres cseppet?

Számos szülő adja rendszeresen gyermekének a Béres cseppet immunerősítő és étvágyfokozó céllal. Miután doppingszernek minősítették a roboráló szert, sok aggódó édesanyában felmerülhet a kérdés - ezután is adhatja-e nyugodt szívvel a cseppet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
béres csepp
2015. február 07. Csontos Dóra

Számos szülő adja rendszeresen gyermekének a Béres cseppet immunerősítő és étvágyfokozó céllal. Miután doppingszernek minősítették a roboráló szert, sok aggódó édesanyában felmerülhet a kérdés – ezután is adhatja-e nyugodt szívvel a cseppet.


A World Anti-Doping Agency (WADA) idén, január 1-jén hatályba lépett versenysportolói doppingszer listáján szerepel a kobalt-klorid-hexahidrát nevű elem, amely serkentő hatással lehet a vörösvértest-képzésre, így teljesítőképesség fokozása révén plusz előnyhöz juttathatja a sportolót. Mivel a Béres csepp is tartalmaz kobaltot, annak szedését nem javasolják a versenysportolóknak a továbbiakban.

Mi a kobalt?

A WADA jóvoltából sokat emlegetett kobalt az ásványi anyagok alcsoportjába tartozó esszenciális mikroelemek közé sorolandó, csakúgy mint a vas, réz, cink, króm, mangán, jód, molibdén, fluor és a szelén is. A kobaltból néhány (1-2) milligramm található a szervezetünkben, napi szükségletünk mindössze napi 0.0001 mg, a gyerekeké még ennél is kevesebb. Ám mivel nélkülözhetetlen a B12 vitamin szintéziséhez, így a vérképzésben is fontos szerepe van. A kobalt természetes forrása többek között a tenger gyümölcsei, a spenót, a tej és a száraz hüvelyesek.

Hiányában (ami elég ritka) vészes vérszegénység alakul ki, míg túladagolása pajzsmirigy problémát (golyvát) okoz.

Érdekességképpen elmondható, hogy a kobalt (átmenetifém, vegyjele Co) hasznosítása sokrétű, többek között felhasználják festékekhez, lakkokhoz, tintákhoz is. Előfordulhat például kék és zöld szemfestékekben is, a kobaltra érzékeny hölgyeknél ezek a sminkszerek allergiás reakciót válthatnak ki.

Mi van a Béres cseppben?

Pilling Róbert, dietetikus szerint a kobalt miatt nincs ok az aggodalomra, szedése megfelelő adagolás és formában történő bevitel mellett inkább jótékony hatású. A Béres Csepp mikro- és makroelemeket tartalmaz, közte olyanokat is, amelyek az emberi szervezet fejlődéséhez elengedhetetlenül fontosak, ám a 21. század elejének táplálkozásában már csak csökkent mennyiségben vannak jelen.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!