Családháló

Kezdőoldal Háttér Kockázatos élelmiszerek: sötétben tapogatózunk

Kockázatos élelmiszerek: sötétben tapogatózunk

Miközben egyre több csomagolt élelmiszert eszünk, a vásárlók tájékoztatása és tájékozottsága a termékek zsír-, cukor- vagy sótartalmáról nem igazán naprakész. Egy nemzetközi felmérésből kiderül, hogy bőven van mit tanulnunk ezen a téren.

Írta: Gyarmati Orsolya,

Miközben egyre több csomagolt élelmiszert eszünk, a vásárlók tájékoztatása és tájékozottsága a termékek zsír-, cukor- vagy sótartalmáról nem igazán naprakész. Egy nemzetközi felmérésből kiderül, hogy bőven van mit tanulnunk ezen a téren.


Napjainkban közel kétszer annyi csomagolt élelmiszert vásárolunk, mint tíz évvel korábban. Ez csak 2012-ben 2.200 milliárd dollár értékű bevételt generált a világ élelmiszeripari cégeinek, és bár közvetve, de szintén nem kevés kiadást az egészségügynek szerte a világon.

A Consumers International kilenc országra kiterjedő nemzetközi felmérése, amelyben Magyarország is részt vett, rámutatott arra, hogy egyértelmű jelölés hiányában a fogyasztóknak csak kevesebb mint fele tudja megítélni, az adott termék mennyi zsírt, cukrot vagy sót tartalmaz.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete tagja a Consumers Internationalnek. Magyarországon mi készítettük a felmérést.

A felmérésben résztvevő fogyasztóknak a saját országukban közismert termékek fotóit mutatták jelzőlámpás (színkódos) jelöléssel és egyszerű táblázatos INBÉ jelöléssel. A fogyasztóknak ez alapján meg kellett mondaniuk, hogy az adott termék alacsony, közepes vagy magas zsírtartalmú-e, illetve, több termék esetén melyik az egészségesebb választás.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Megmentheti egy melltartó az életünket? VIDEÓVAL!

Mellrákot észlelő melltartót fejlesztett ki egy cég. Mivel évente egymillió nőnél diagnosztizálnak mellrákot s közülük 400 ezer meg is hal,...

Close