Köhögés: asztma vagy krupp?

Asztma és krupp - két ijesztő betegség. Jobb, ha megismered őket, megtanulod kezelni a tüneteiket, így a nehéz percekben is képes leszel megőrizni a nyugalmadat, ezzel teheted ugyanis a legtöbbet a gyerekért.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. március 26. Gyarmati Orsolya

Asztma és krupp – két ijesztő betegség. Jobb, ha megismered őket, megtanulod kezelni a tüneteiket, így a nehéz percekben is képes leszel megőrizni a nyugalmadat, ezzel teheted ugyanis a legtöbbet a gyerekért.


Köhög, köhög és köhög, de mitől? Kisgyerekkorban, különösen a téli hónapokban a közösségbe járó gyerekeknél gyakori a fertőzés okozta felső légúti betegség tüneteként vagy nátha szövődményeként fellépő köhögés. Az ilyen ismétlődő fertőzés edzi az immunrendszert: a megfigyelések szerint az évente több fertőzést kiálló gyerekek a későbbiekben kevésbé hajlamosak az autoimmun jellegű betegségekre.

Előfordul azonban, hogy egy vírusfertőzés komolyabb következményekkel jár. Nem is olyan ritka, hogy a köhögést nehezített kilégzés, akár szabad füllel is hallható sípoló hang kíséri. Egy- és ötéves koruk között a gyerekek csaknem harmada legalább egyszer átesik a nehezített kilégzéssel járó hörgőgyulladáson. Ezt többnyire vírusok okozzák: a kicsik amúgy is szűk légutai megduzzadnak, nyákot termelnek, ezáltal a levegő útja kilégzéskor még jobban beszűkül. Ha ez többször ismétlődik, felmerülhet a gyanú, hogy tejallergia, krónikus arcüreggyulladás vagy reflux váltja ki a hörgők ismételt izgalmi állapotát. Ez fiúknál kétszer olyan gyakori, mint lányoknál, mert nagyobb tüdőtérfogatukhoz képest viszonylag szűkebbek a légutaik. Az esetek egyharmadában pedig állandósul a gyulladásos folyamat, asztma alakul ki.

Asztmás roham ellen: inhalálás

Ebben a krónikus állapotban vannak tünetmentes időszakok, és van, amikor fertőzés, élénk mozgás, stressz vagy allergének hatására hirtelen lép fel a köhögés. Csecsemőkorban a vírusfertőzés, kisiskoláskorban az allergiás hajlam a jelentősebb kiváltó ok. Ha titeket is érint ez a betegség, meg kell tanulod, hogyan lehet együtt élni vele, mit tehetsz a gyerekért. Mindenekelőtt azt kell tudnod, hogy asztmás rohamnál a légutak szűkülete a kilégzést nehezíti meg, ezért ne arra biztasd a kicsit, hogy vegyen levegőt, inkább ülj le vele, és mutasd meg, hogyan fújja ki a levegőt lassan, egyenletesen. Őrizd meg a nyugalmadat, mert izgalmad átragad a légszomjjal küzdő gyerekre, és a stressz növeli oxigénigényét, állapota még rosszabbra fordul. A legkisebbek azonnali orvosi segítségre szorulnak akut esetben.

A folyamatos gyulladáscsökkentő terápia inhalációs szteroidokkal történik, csecsemők és kisgyermekek számára kialakított inhalációs készülékkel, emellett hörgőgörcs esetén gyors segítséget jelent a szalbutamol-tartalmú hörgőtágító. Asztmás roham utáni napokban kiegészítő kezelésként orrcseppet, kúpot vagy tablettát javasolhat az orvos. Biztató, hogy a korán kezdett kezelés megelőzi a tüdő károsodását, az asztmás állapot romlását, és növeli a későbbi tünetmentes évek esélyét. A rendszeres inhalálást úgy tudod a leginkább elfogadtatni a kicsivel, ha kialakítasz neki egy mesével, bábozással, játékkal egybekötött rituálét. Szoktasd rendszeres, egyenletes ütemű mozgásra, például sétáljatok sokat, vedd ki a babakocsiból, hogy gyalogoljon, kisóvodás kortól pedig járjatok kifejezetten asztmásoknak tartott úszásra, tornára vagy jógára.