Könyvtárba költöztek a rendőrök – elindult a bűnmegelőzési recept túra

Bajba jutott az unoka és pénz kell neki – ez az egyik trükk, amivel rendszeresen pénzt szednek ki csalók az idősebbektől. Nem véletlen, hogy a rendőrök úgy döntöttek: segítenek megelőzni, kivédeni a nyugdíjasokat érő bűncselekményeket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bűnmegelőzési recept túra
2016. február 08. Csontos Dóra

Bajba jutott az unoka és pénz kell neki – ez az egyik trükk, amivel rendszeresen pénzt szednek ki csalók az idősebbektől. Nem véletlen, hogy a rendőrök úgy döntöttek: segítenek megelőzni, kivédeni a nyugdíjasokat érő bűncselekményeket. Ha kell, személyesen adnak tanácsot, vagy éppen vásárlókörútra kísérik az idősebbeket, de a Bűnmegelőzési Recept Túra című könyvben össze is gyűjtötték a tájegységekre jellemző életspecialitások mellett a leggyakoribb helyi bűneseteket.


Minden hónapban egy héten át rendőr várja a nyugdíjasokat Veszprémben a Cholnoky Klubkönyvtárban berendezett információs pont helyszínén. A bűnmegelőzési szakember a csoportos tájékoztatás mellett egyéni kérdésekre is válaszol, tanácsot és útmutatást is ad az érdeklődőknek. Mindez része az Országos Rendőr-főkapitányság “Házhoz megyünk!” elnevezésű megelőző-vagyonvédelmi programjának, amelynek megvalósításához a veszprémi rendőrök egyedi megoldást kerestek.

A rendőrség–könyvtár kapcsolat ugyanis a maga nemében egyedülálló, hiszen sajátos együttműködés keretében a rendőrök is igyekeznek népszerűsíteni az olvasást. A megnyitó rendezvényen Orsós Károly őrnagy például Jaroslav Hasek rendőrökről szóló humoros novelláját olvasta fel a népes hallgatóságának.

A cél az idősek védelme

A fő téma természetesen a bűnmegelőzés és annak speciális formája, az idősek védelme. Zanati Gyula őrnagy azokról a csapdákról szólt, amelyekbe egyre gyakrabban belesnek a jóhiszemű idős emberek. A „bajba jutott az unoka és pénz kell neki” trükköket már sokan ismerik, ugyanúgy, mint az állítólagos adományokért házalókkal kapcsolatos történeteket. Ezek felidézésével a nyugdíjasok éberségét igyekeznek erősíteni a rendőrök. A különböző technikai eszközök és trükkök felsorolása szintén ezt a célt szolgálja.

A trükkös tolvajok gondolkodásának logikáját egyénként szintén egyedi módszerrel tanulmányozták a Veszprém megyei rendőrök. 2014-ben és 2015-ben is készítettek egy-egy felmérést, melynek keretében a bűnmegelőzési szakemberek felkeresték és megkérdezték a közelmúltban sértetté vált idős embereket. A bűnügyi iratok információit így ki tudták egészíteni olyan adatokkal is, amelyek a nyomozás szempontjából nem, de megelőzési szempontból fontosak. A megelőzéssel foglalkozó szakemberek számára az egyik fő kérdés az: hogyan választja ki az elkövető az áldozatát? Miért éppen őt választotta, miért nem valaki mást? Ha csupán egyetlen bűncselekményt vizsgálnak ebből a szemszögből, nem feltétlenül kapnak választ a kérdésekre. Ha viszont 8-10 hasonló ügyet is elemeznek, akkor az azokból kinyerhető részinformációk, mint a Puzzle darabkái, már kibontakoztatják a lényeget.

Az előadásokat és a tájékoztatásokat tehát az ilyen elemzések alapján szerzett tapasztalatokból állítják össze. Számos példával hívják fel a rendőrök az idősek figyelmét: elmondták például, hogy mi mindenről árulkodnak a névjegytáblák a lépcsőházakban, kapukon. Külön figyelmeztetnek arra, nem szerencsés kiírni, hogy özvegy az ott lakó, de néha a Dr. is csalogató lehet, sőt, a neveket böngészve a rutinos bűnözők arra is következtethetnek, hogy idős vagy fiatal lakik-e a lakásban. A régi, ma már ritkán használatos nevekhez ugyanis általában idősebb személy kapcsolódik. A bűnmegelőzéshez elengedhetetlen az együttműködés – állítják a bűnmegelőzési szakemberek, ezért a lakosság jelzéseit, tapasztalatait is várják. De a közelmúltban még maguk a rendőrök is meglepődtek, amikor egy nyolcvanhét éves idős asszonyhoz riasztották őket. A konyhaszekrényből a befőttes üvegből loptak el a betörők tizenhét ezer forintot. A károsult különösebb megrázkódtatás nélkül vette tudomásul a tényeket, majd mosolyogva elárulta a helyszínelőknek: ez csak a csalipénz volt, az egymillió forintot a temetésre másutt rejtette el. Azt is elmondta, hogy ezt a trükköt még a nagyanyjától tanulta.

Bűnmegelőzési Recept Túra

A bűnmegelőzési szakemberek kifogyhatatlanok az ötletekből, a legkülönbözőbb módszerekkel figyelmeztetnek a bűnözök által állított csapdákra, olykor még étvágygerjesztő ételrecepteket és egykori anekdotákat is bevetnek a cél érdekében. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság például – Orsós Károly rendőr őrnagy szerkesztésében – Bűnmegelőzési Recept Túra címmel könyvet adott ki, az Európai Unió támogatásával. A tájegységekre jellemző tanulságos régi történetek összegyűjtéséhez levéltári és könyvtári forrásokat használtak, de több civil segítőjük is volt. A kötetből kiderült, hogy nemcsak a tájegységek gasztronómiai szokásai eltérőek, hanem olykor a bűnesetei is. A bakonyi trükkös falopások leírása mellé a pandúrgulyás receptjét illesztették, a balatoni strandlopások tanulságait pedig a füredi mazsolás rizlingleves leírásával hűsítették.

Elkészült azóta a második, egyszerre tanulságos és szórakoztató közlekedésbiztonsági kötet is a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kiadásában, szintén Orsós Károly őrnagy szerkesztésében. Ez a kiadvány a baleset-megelőzésre hívja fel a figyelmet, úgy, hogy közben bemutatja Veszprém megye borvidékeit, azzal a kikötéssel, hogy a borivás és a közlekedés csak külön-külön, egymást kizárva lehetséges. A kötet címe KoBorLó, amelyből még az is kiderül, hogy a mai tanácsokhoz már Jókai Mór regényei is adnak némi útmutatást, Az Aranyember egyik szereplője, Krisztyán Tódor ugyanis a jeges Balatonon egy rianásban lelte halálát, de a Balatont kedvelő író többször felidézi a vízi baleseteket és a megelőzések módjait is. Természetesen Jókaitól eljutnak a napjainkra érvényes figyelmeztetésekig, amelyek egyszerre szólnak a nagyszülőknek és az unokáknak is. Ami a levegő kresz szabályait illeti: arról bőven van mit mondani, hiszen nemcsak a mentő helikopterek, hanem vitorlázó gépek és sárkányrepülők is gyakran megjelennek a Balaton környékén. A két tanulságos kötet ma már a legtöbb megyei nyugdíjas klubban fellelhető és a családok szórakoztatva tanító könyvei között megtalálható.

Most pedig újabb ötlet megvalósítása foglalkoztatja a veszprémi rendőrség bűnmegelőzési szakembereit. Vásárlásra hívják rendőri kísérettel a nyugdíjasokat, főleg azokat a magányos idős embereket, akik zárkózottan, egyedül élnek. A vásárlási körsétát a Bűncselekmények áldozatainak világnapjára, február 22.-ára tervezik. A rendőr természetesen nemcsak a kosár cipelésében segít, hanem séta közben figyelmeztet minden veszélyre, amit az idős ember észre sem vesz. A szakemberek meggyőződése ugyanis, hogy a bűnözök gyakran már az utcán, vagy az áruházban kiszemelik áldozataikat. A tapasztaltakat videofilmen is megörökítik majd, a többiek okulására.