Kórházi baba-mama szoba: apáknak tilos?

Nemrég egy beteg kisgyerek édesapjának nem engedték meg, hogy éjszaka a kórházi baba-mama szobában aludjon, mivel az, mint neve is mutatja, baba-MAMA szoba. A felkínált lehetőség az volt, hogy az apa ottmaradhat, de csak egy széken, az ágy mellett.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
baba-mama szoba
2014. július 28. Gyarmati Orsolya

Nemrég egy beteg kisgyerek édesapjának nem engedték meg, hogy éjszaka a kórházi baba-mama szobában aludjon, mivel az, mint neve is mutatja, baba-MAMA szoba. A felkínált lehetőség az volt, hogy az apa ottmaradhat, de csak egy széken, az ágy mellett.


Nagyon szerettük volna megtudni, melyik intézményben történt az eset, ez ügyben megpróbáltuk több tumblr-szerzővel és mikrobloggerrel is felvenni a kapcsolatot, akik utaltak arra, hogy van hasonló tapasztalatuk, ám eddig nem jártunk sikerrel, kérdésünkre eddig egyikük sem válaszolt. Ha önöknek van ilyen tapasztalata, nagyon hálásak lennénk, ha megosztanák velünk, akár kommentben, akár levélben. Meg is mondjuk miért.

Mert, amint az borítékolható, konkrétumok nélkül fogalmunk sincs, kinél kellene alaposabban kérdezősködnünk.

Megkérdeztünk a három legismertebb budapesti gyermekintézményt (Heim Pál, Bethesda és II. számú Gyerekklinika – Tűzoltó utca), előfordulhat-e náluk ilyesmi? És megkérdeztünk annyi ismerőst, ahányat csak tudtunk, van-e ilyen tapasztalatuk.

MRE Bethesda Gyermekkórháztól és a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikától sajnos nem kaptunk felvilágosítást az ügyben. Kerestük őket telefonon és levélben is, de másfél hét alatt nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

A Bethesda honlapján az alábbi tájékoztatás olvasható erről:

“A kórházunk nyújtotta hotelszolgáltatás hosszú távú fejlesztés alatt áll, és kiemelt feladatként kezeljük a szülői igényeknek megfelelően. A jelenlegi adottságok szerint osztályonként eltérő, hogy a kísérő hozzátartozó – rendszerint az anya – milyen elhelyezést kaphat gyermeke mellett. A csecsemő osztályon 8 ágyas anyaszoba áll rendelkezésre. A két év alatti gyermek melletti tartózkodás szállásköltségéért nem kell fizetni. Az egyéni lehetőségekről az egyes osztályokra való felvételkor kapnak tájékoztatást, kérjük érdeklődjenek a nővérpultoknál.”

A Heim Pál Gyermekkórház (ide tartozik a Madarász is) illetékesei azonnal reagáltak a megkeresésre. 

Az ő válaszukban ez áll:

„A Heim Pál Gyermekkórház támogatja, biztosítja a gyermekek ellátása, ápolása során a szülők jelenlétét, felmerült igény esetén aktív közreműködését. A szülök benntartózkodása és felvétele kórházunkban egységesen történik, a Szülők felvételének szabályzata alapján, amely a hatályos törvények, előírások valamint a helyi lehetőségek figyelembe vételével készült. A gyermek osztályra történő felvétele során tájékoztatjuk a hozzátartozókat, hogy milyen lehetőségeik vannak, ha bent kívánnak maradni gyermekükkel.”