Körkép: használható könyvek a terhességről

Megnéztük, mit kínál egy átlagos budapesti könyvesbolt az első terheseknek szóló könyvek kínálatában. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
terhesség
2015. február 15. Gyarmati Orsolya

Megnéztük, mit kínál egy átlagos budapesti könyvesbolt az első terheseknek szóló könyvek kínálatában. 


Mije van egy első terhesnek? Rengeteg kérdése! Nyilván a kezdő kismamákat lehet a legkönnyebben meggyőzni, hogy otthagyjanak 5-8 ezer forintot egy olyan kiadványért, ami szépen végigveszi, mi minden fog történni a 9 hónap alatt, milyen lesz a gyerekágy, mire számítson a regenerálódás idején. Az első terheseknek szóló könyvek kínálatában általában amerikai vagy angol könyvek fordításait találjuk, a címek sem a legfrissebbek.

Horror áron sorakoznak a polcokon, és nem csak azok, amelyek nagyalapúak, színesek, szagosak, hanem az egyetemi jegyzet minőségűek is. Megnéztük, mit kínál egy átlagos budapesti könyvesbolt a témában. Jöjjön néhány, ami kiemelkedett a középunalmas mezőnyből!

1. Heidi Murkoff, Arlene Eisenberg, Sandee Hathaway:

Az a 9 hónap – Útmutató leendő anyáknak és apáknak

Porontyos összítéletünk szerint ez a nyerő, volt kollegánk, aki az angol eredetit használta, volt, aki a magyart, de mindenki szerette. Semmi grafikai turbó, csak a feketén-fehéren leírt válaszok, néha egy-egy ábrával támogatva, hatszáz tömény oldalon. A szerzők olyan könyvet szerettek volna kiadni, ami segít enyhíteni a gyerekvállalásra készülő párok szorongásait azzal, hogy válaszokat kapnak az őket foglalkoztató kérdésekre. És az az érdekes, hogy sikerrel is járnak, valahogy tényleg minden benne van.

Az Útmutató módszeresen végigveszi, mit érdemes tudni nemcsak a testi és hormonális változásokról, hanem például a kávéról való leszokás következményeiről, az egészséges súlygyarapodásról, a szülés utáni hónapokról. Alaposan összeveti a szoptatás és a tápszerezés, vagy a hüvelyi szülés és a császármetszés előnyeit, hátrányait, a különböző betegségek szerepét a gyerekvállalásban, de még azt is, hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet terhesen egy gyorsétterem menüjéből.Táblázatban foglalja össze a jóslófájások és a valódi szülési fájdalmak különbségeit, hogy az utolsó hetekben parázó nő el tudja dönteni, kell-e már indulni a kórházba.

Tökéletes kiadvány, ahogy van: érthetően, alaposan fogalmaz, példákat és adatokat hoz, de még véletlenül sem akarja megmondani, hogyan kell jól csinálni. Könnyen kereshető, életszerű javaslatok, ajánlások tárháza nagy adag őszinteséggel és empátiával. A lábjegyzetek pedig pontosítanak, ha eltérés van a magyar viszonyokhoz képest.

Hasonlóan megbízható az első egy évről szóló kötet, valamint a második évről és a2-3 éves korról szólóútmutató, utóbbi kettő viszont egyelőre nem jelent meg magyarul.

Park Könyvkiadó, 2014
620 oldal
6000 Ft

2. Catharine Parker-Littler:

Kérdezd a szülésznőt!

Szintén kérdés-feleletre épülő könyv, de emészthetőbb mennyiségben válogat a terhesség témaköréből. Színes, sokképes kiadvány, annak, aki túl töménynek találná az Útmutatót, de korrekt válaszokat szeretne, talán ez lenne a jó választás. Tabu itt sincs, a halva születés és az elvesztett gyerek utáni gyász ugyanúgy helyet kap, mint a trimeszterekhez és a szüléshez kapcsolódó kérdések. Bár egyszerzős könyv, apróbb ellentmondások kerültek bele, például hogy a terhességek pontosan hány százaléka is végződik vetéléssel, 20 vagy 25? A magyar viszonyokra való reflektálás hiányzik, de a végén hasznos kisszótárat találunk a legfontosabb fogalmakból, és a tárgymutató is jól használható.

Mérték Kiadó, 2011 
320 oldal 
6500 Ft