Kósa 40 éves korig emelné a szocpolt

Szeretném kiterjeszteni a szociálpolitikai kedvezményt a gyerekes családok esetében a 40 éves korig - mondta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a Hír TV P8 című műsorában. A támogatást olyan házastársak, legalább egy éve együtt élő élettársak vagy egyedülállók vehetik igénybe lakásvásárlásra vagy építésre, akik gyermeket nevelnek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
40 éves
2014. április 14. Szaurella

Szeretném kiterjeszteni a szociálpolitikai kedvezményt a gyerekes családok esetében a 40 éves korig – mondta Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a Hír TV P8 című műsorában. A támogatást olyan házastársak, legalább egy éve együtt élő élettársak vagy egyedülállók vehetik igénybe lakásvásárlásra vagy építésre, akik gyermeket nevelnek.


A kedvezményt jelenleg 35 éves korig lehet igénybe venni, sokan azonban ennél később alapítanak családot. Közgazdász szerint a változtatásnak köszönhetően azok is bátrabban vállalnának gyereket, akik eddig ezt nem merték megtenni – mondta Kósa Lajos.

A kedvezmény mértéke egy gyermek után 450 ezer, a második után 750 ezer, a harmadik után 700 ezer, a negyedik gyermek után 400 ezer forint. Minden további gyermek esetében 100 ezer forint jár.

A kormányrendelet meghatározza azt is, hogy a támogatás nem haladhatja meg a vételár 70 százalékát, de rendelkezik az ingatlan vételárárának felső határáról is. Ez a fővárosban és a megyei jogú városokban 12, míg máshol 8 millió forint lehet.

A Fidesz alelnöke a Hír TV P8 című műsorában arról beszélt, hogy sokan 35 éves koruk után vállalnak csak gyereket. Kósa Lajos szerint ezért érdemes lenne kibővíteni a kedvezményezettek körét, hogy akár a 40 évesek is részesülhessenek a támogatásból. „Szeretném kiterjeszteni a szociálpolitikai kedvezményt a gyerekes családok esetében a 40 éves korig, mert ugye van néhány olyan ember, aki most ez ilyen sajátos kortünet, aki lemaradt a gyermekvállalásról és 40 év körül jött el az az idő és kiesett a szociálpolitikai támogatási rendszerből”– mondta Kósa Lajos.