Koszmó: egy éves harcunk véget ért

Kislányunk egyéves kora tájékán talán már le merem írni, hogy végre megszabadultunk a koszmótól. Bár teljesen nyugodtak nem lehetünk, a leírások szerint a koszmó későbbi életkorban, az óvodáskor tájékán is előfordulhat, és addig is bármikor kiújulhat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. augusztus 06. Gyarmati Orsolya

Kislányunk egyéves kora tájékán talán már le merem írni, hogy végre megszabadultunk a koszmótól. Bár teljesen nyugodtak nem lehetünk, a leírások szerint a koszmó későbbi életkorban, az óvodáskor tájékán is előfordulhat, és addig is bármikor kiújulhat.


Szerencsére alapvetően ártalmatlan jelenségről van szó, megfelelő gondozás, kezelés hiányában azonban szövődményei is lehetnek: felülfertőződhet, kisebesedhet, a hajas fejbőrön kívül további bőrfelületekre is átterjedhet.

Az ott nem kosz

A betegség elnevezése elég szerencsétlen, mivel a koszmó szóról mindenki a koszra, így aztán gondozatlanságra asszociál. Pedig mi rendes, tiszta emberek vagyunk, szelektíven gyűjtjük a szemetet, és a babát is rendszeresen fürdetjük.

A koszmónak valójában semmi köze nincs a higiéniához (illetve csupán annyi, hogy az elhanyagolt, nem kezelt koszmó és a piszok együtt bakteriális bőrgyulladást eredményezhet, de ennyire ne szaladjunk előre). A koszmó jelenléte vagy hiánya a közhiedelemmel ellentétben nem függ attól sem, hajjal vagy haj nélkül született-e a baba. Ellenben igen gyakori.

A jelenség oka a fejbőrön lévő faggyúmirigyek túlműködése, vagyis egyfajta seborrhoeás (azaz faggyútúltengéses) bőrgyulladásról van szó, a felnőttkori korpás hajhoz hasonlóan. A gyakorlatban ez zsíros, fehéres vagy sárgásbarna, pikkelyszerűen hámló bőrjelenségeket jelent a baba hajas fejbőrén, ritkábban más testrészein is (jellemzően fül, szemöldök, ritkán szemhéj).

Jöjjenek sorban a koszmó ellen általában ajánlott praktikák, és személyes tapasztalatom velük.

Ne legyen rajta sapka

A koszmó tehát nem gondatlan szülői magatartás eredménye, a koszmó elhanyagolása azonban már igen. Enyhe esetekben a kezelést nem kell túlzásba vinni, csak néhány egyszerű szabályt kell betartani. A helyzetet súlyosbítja, ha a baba feje izzad, ezért figyeljünk rá, hogy ne melegedjen túl, a feje mindig legyen száraz, és a lehető legritkábban adjunk rá sapkát. Télen rögtön vegyük le a sapkát, ha bemegyünk valahova vagy autóba ültetjük a gyereket, nyáron pedig csak akkor adjunk a fejére valamit, ha nagyon süt a nap. Lehetőleg ebben az esetben is jól szellőző, természetes anyagból készült fejfedőt, kiskendőt válasszunk.