Kötelező holokauszt kurzus a Pázmányon

A Pázmány összes karán bevezetik "A holokauszt és emlékezete" című közismereti tárgyat, amelynek elvégzése minden hallgató számára kötelező lesz diplomájuk megszerzéséhez.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. május 29. Paulik András

Ilan Mor, Izrael Állam Magyarországra akkreditált nagykövete, valamint Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) rektora május 26-i közös sajtótájékoztatójukon jelentették be, hogy a Pázmány összes karán bevezetik “A holokauszt és emlékezete” című közismereti tárgyat, amelynek elvégzése minden hallgató számára kötelező lesz diplomájuk megszerzéséhez.


Szuromi Szabolcs rektor a sajtótájékoztató elején kifejezte háláját Ilan Mor felé, amiért egy ilyen történelmi jelentőségű lépés megtételében partner volt és komoly segítőkészséget mutatott. A tanegység nemzetközi szinten is jelentős, hiszen ez az első kötelező jellegű kurzus, amely a holokausztról és az antiszemitizmus elleni küzdelemről szól.

A tanegység bevezetésének gyökerei egy évvel korábbra, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a PPKE közös szervezésében megtartott Nostra Aetate Konferenciára nyúlnak vissza, ahol is Ilan Mor nagykövet úr kihangsúlyozta, hogy „az emlékezések és a hivatalos állásfoglalások nagyon fontosak, de messze nem elégségesek: új kezdeményezések szükségesek, hogy az antiszemitizmus elfogadhatatlanságáról világos kép alakuljon ki az újabb generációkban. Ennek leghatékonyabb módja a nevelés, az oktatási rendszer minden szintjén.”

Az oktatás fontossága mellett Mor a sajtótájékoztatón is letette a voksát, ahol az eredetileg angolul tartott beszédben az oktatás szót következetesen magyarul használta, lévén a három legfontosabb eszköz az antiszemitizmus ellen az oktatás, az oktatás, és az oktatás. Ugyanis ez az, amire a társadalomnak szüksége van saját fejlődése érdekében. Minden népnek ismernie kell a történelmet.

A holokauszt sajátosságát Ilan Mor szerint az adja, hogy ez egy tervezett és totális megsemmisítési kísérlet volt, a probléma pedig nem a gázkamrákkal kezdődött, hanem sokkal előtte, amikor megkülönböztették vagy megalázták a zsidó embereket. 

„Ez a projekt egy mérföldkő azon a hosszú úton, amelyen Magyarország halad a jövője felé úgy, hogy közben elemzi a múltját,” emelte ki Ilan Mor nagykövet úr. Magyarország fontos szerepet vállal a kérdésben, amit egyrészt az mutat, hogy az ország másodjára vállalta önként a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (International Holocaust Remembrance Alliance, IHRA) elnökségét, másrészt pedig, hogy már az általános iskolai tananyagnak is része a zsidóság történelméről és a holokausztról való oktatás.

Ilan Mor kihangsúlyozta, hogy egy nehéz és fájdalmas, de szükséges folyamaton megy keresztül a magyar társadalom: megismerni és feldolgozni a múltat, hogy egy demokratikusabb, stabilabb és toleránsabb jövőt építhessen. Ehhez minden országnak barátokra van szüksége, Izrael pedig támogatásáról biztosítja Magyarországot. 

Az európai antiszemitizmus és Izrael-ellenesség fokozódása mind a zsidókat, mind pedig a nem zsidókat aggasztja; ez ellen pedig közösen kell küzdeni, hiszen a rasszizmus és a homofóbia más kisebbségek ellen is erősödik. 

Szuromi Szabolcs kiemelte, hogy a PPKE reméli, hogy ez az új kezdeményezés „hozzá fog járulni az új generációk hiteles gondolkodásának kialakításához, amely példaértékű lehet nem csak a magyar felsőoktatás számára.” A kurzus tananyagát a Tel Aviv-i Egyetem két oktatója, Dina Porat és Raphael Vago professzorok állították össze, kiemelve és figyelembe véve a magyar vonatkozásokat is – írj a kitekinto.hu.