Közel 100 iskola van még vezető nélkül

Csalódott lehet a tantestület, ha nem választották meg az általuk egyébként támogatott jelöltet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
iskola
2013. augusztus 23. bencze.aron

Csalódott lehet a tantestület, ha nem választották meg az általuk egyébként támogatott jelöltet.


Közel száz iskolában úgy csengetnek majd be szeptember 2-án, hogy az intézménynek nincsen vezetője. Augusztus 21-én több mint négyszáz iskolaigazgató vehette át öt évre szóló kinevezését a Szépművészeti Múzeumban, ugyanakkor 95 intézményben egyelőre nincsen vezető.

Amint az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményéből kiderül, 588 iskolaigazgató kinevezése járt le az idei évben. Miután 65 igazgató pályázati kiírás nélkül folytathatta munkáját – ők kivétel nélkül másodjára lettek intézményvezetők –, 523 pályázatot írt ki a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik). 428 pályázó járt sikerrel, őket nevezték ki szerdán. 

Kilencvenöt iskolában azonban még mindig nem tudják, ki vezeti a tanévben az intézményt. 

– A tanítás el fog indulni, de ami problémát jelenthet, az az, hogy a tantestületen belül bizonytalanság alakulhat ki, ez nem tesz jót a légkörnek – mondja Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke az igazgató nélküli tanévkezdésről. – Ha volt olyan pályázó, akit a tantestület támogatott, de mégsem kapta meg a megbízást, az foglalkoztatja a kollégákat. Felmerülhet, hogy miért nem vették figyelembe a kikért véleményüket. Csalódottak lehetnek – teszi hozzá.

Galló Istvánné elmondása szerint a következő tanév indításával kapcsolatos feladatok elvégzése már megkezdődik az előző tanév végén, mostanra főként rutinfeladatok maradtak. A legfontosabb az év első napjaiban megtartandó nevelőtestületi értekezlet, amely az intézmény éves feladatait határozza meg.

– Ennek előkészítése az intézményvezető feladata, annak, akit hirtelen megbíznak ezzel, nagy falat lehet – mondja a PSZ elnöke. 

Az igazgatók nélküli iskolák problémájával a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot is megkerestük. 

A következő választ kaptuk: – Minden iskolának van hivatalos vezetője. Amennyiben valahol eredménytelenül zárult az intézményvezetői pályázat, vagy pályázó sem volt, ott az új pályázat elbírálásáig az adott intézmény működési szabályzatában rögzített helyettesítési rend lép életbe, az eddigi gyakorlatnak megfelelően. Tehát megbízott vezető igazgatja ezeket az intézményeket az új pályázat lefolytatásáig, de legfeljebb egy évig.