Közeledik a farsang: öltözz menekültnek!

Elza a Jégvarázsból? Jack Sparrow? Hófehérke? Ugyan! Egy brit oldal menekültruhákat árusított az Amazonon. Igaz, világháborúsat. De akkor is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
amazon
2016. január 25. Gyarmati Orsolya

Elza a Jégvarázsból? Jack Sparrow? Hófehérke? Ugyan! Egy brit oldal menekültruhákat árusított az Amazonon. Igaz, világháborúsat. De akkor is.


Néhány gyanútlan olasz vásárló nemrég az Amazon oldalán keresgélt, hogy valami igazán szép öltözéket találjanak a velencei karneválra. Ekkor futottak bele egy katalógusba, amely háborús menekült-ruhákat árult gyerekeknek a tél végi mulatságra.

Oliviero Forti, az olasz Caritas menekültügyi részlegének igazgatója szégyentelennek ítélte a céget, amely ilyen árut kínál egy olyan időszakban, amikor naponta halnak meg gyerekek, miközben hazájukból menekülnek egy jobb jövő reményében.

Nem az Amazont kritizálom, hanem a ruhákat áruló céget”, mondta el a Telegraph-nak Forti. „Az, hogy visszahívjunk bizonyos cikkeket, ha már nem helyénvaló árulni őket, csupán jó ízlés kérdése.” A ruhák azóta eltűntek az Amazonról, ám az Egyesült Királyságban és más országokban továbbra is kaphatóak. A ruhák stílusban az I. és a II. Világháború öltözködési szokásait idézik. A cég szerint a kosztümök igen népszerűek főleg azok körében, akik szeretnek háborús relikviákat gyűjteni.

A velencei karneválon régi hagyomány, hogy gyerekek is beöltöznek jelmezbe. A háborús menekült-jelmez olyan ruhákkal együtt reklámozták, mint Elza a Jégvarázsból vagy Batman. A menekültruhák ügye akkor került reflektorfénybe, amikor az egyik olasz katolikus hetilapban, a Famiglia Cristianaban cikk jelent meg róluk. „Ki gondolta volna, hogy egy brit cég az olasz Amazonon olyan terméket kínál kevesebb, mint 24 euróért, ami sok ezer ember méltóságát sérti a Karnevál időszaka alatt?” – tette fel a kérdést a cikkben Andrea Ferrari.

Az olasz Amazon gyorsan eltávolította az oldalról a ruhákat, s kiadott egy sajtóközleményt is, amelyben elítéli a Fancy Me nevű céget. „Az I. és a II. Világháború szélsőségesen traumatikus volt a gyerekek számára, ugyanúgy, ahogy a mai háborúk is azok sok millió ma élő embernek”, jelentette ki Forti. „Úgy gondolom, nagyon sok egyéb jelmez van, amiből a gyerekek válogathatnak.”

Forrás: Telegraph (via)