Közmunka: a szülő látja kárát a gyerek lógásának

Eddig több mint kétszáz embert zártak ki a közfoglalkoztatásból azért, mert a gyermeke nem járt rendszeresen iskolába.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. június 07. Gyarmati Orsolya

Eddig több mint kétszáz embert zártak ki a közfoglalkoztatásból azért, mert a gyermeke nem járt rendszeresen iskolába.


A mulasztás miatti veszteség óriási: három hónapig nem jut munkához és keresethez, ha gyermeke igazolatlan hiányzása eléri a harminc órát. A szankció elérte a célját: az ősz közepén egyetlen hónapban még nyolcvanhat embert kellett kizárni emiatt, májusban már csak huszonötöt. December óta több mint 330 ezer ember dolgozott legalább egy hónapot közfoglalkoztatottként.

A kormány döntése értelmében az idei tanévben már nemcsak a családi pótlékot veszítheti el, aki nem gondoskodik tanköteles gyermeke rendszeres iskolába járásáról, de – közfoglalkoztatottak esetében – a munkáját és a keresetét is. A vonatkozó törvény értelmében szeptember 1-jétől ki kell zárni a közfoglalkoztatásból azokat, akiknek a gyermeke igazolatlanul hiányzik az iskolából és a gyerek mulasztott óráinak száma eléri a harmincat.

A törvénymódosítással az volt a kormányzat célja, hogy tovább csökkentse az iskolakerülő gyerekek számát és a családokat arra ösztönözze, figyeljenek oda tanköteles gyermekükre, követeljék meg tőlük, illetve tegyék lehetővé számukra a rendszeres iskolába járást. A tét óriási, hiszen akit három hónapra kizárnak a közfoglalkoztatásból, több százezer forinttól, a család legfőbb bevételi forrásától esik el.