Közösségileg finanszíroztatott gyerekek

Érdemes lenne megnézni, mennyire elterjedt, hogy az emberek közösségi finanszírozási projekteket indítanak a gyerekvállalással, gyerekekkel kapcsolatos nehézségeik megoldására.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. augusztus 13. Gyarmati Orsolya

Érdemes lenne megnézni, mennyire elterjedt, hogy az emberek közösségi finanszírozási projekteket indítanak a gyerekvállalással, gyerekekkel kapcsolatos nehézségeik megoldására.


Az ötletadó fiatal thai béranya ugyanis az internet népének segítségét kérte, hogy felnevelhesse azt a down szindrómás kisfiút, aki nálahagyott az ausztrál házaspár. (A pár ivarsejtjeiből a nő egy ikerpárnak adott életet, ám a biológiai szülők csak az egészséges kislányt vették magukhoz, a kisfiút pedig otthagyták.) A fiatal nő 200 ezer dollárt (kb 45 millió forintot) kapott az adakozóktól.

De nem csak ő állt a nyilvánosság elé, Velvetes kollenőnk például a napokban küldött át egy linket, ahol egy angol házaspár a lombikprogram finanszírozásához kért segítséget. De rendkívül népszerű téma az örökbefogadás finanszíroztatása, segítségkérés a gyerekszoba kialakításához, de olyan veszélyeztetett terhes is van, aki ételre kér pénzt, és arra, hogy a párja meg tudja látogatni a kórházban.

Rövid kutakodás után kiderül, a családtervezési projektek finanszírozásához a népszerű platform a gofundme!, itt több ezer hasonló felhívással lehet találkozni. Őszintén bevallom, nekem kicsit furcsa ez a fajta kezdeményezés, amiben szerepet játszik az is, hogy azt gondolom, végtelenül könnyű összefabrikálni egy kitalált sztorit pár lopott fotóval például egy szépszemű, beteg kisgyerekről,, aztán párnaponta újabb és újabb bejegyzésekben beszámolni arról, hogyan áll a gyerek harca a nehéz kórral. Ugyanakkor azért is furcsa, mert óriási erő kellhet ahhoz, hogy valaki ország-világ előtt bevállalja, hogy meddő, hogy veszélyeztetett terhes, vagy, hogy nincsen pénze kialakítani a gyerekszobát.

Ahogy néztem egyébként, a tipikus az, hogy az emberek első körben saját ismerőseiktől kérnek ilyen módon segítséget, Facebook profillal, így mondjuk rögtön könnyebb lebukni, már persze ha a FB profil és az ahhoz tartozó barátok valódiak.