Közzétette első ajánlását a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal

Gyermekeink védelmében szoftverszűrő programokra lenne szükség - véli a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ajánlás
2014. április 29. Szaurella

Elsősorban a hírközlési, az internet-hozzáférést nyújtó és a tartalomszolgáltatók számára szolgál iránymutatásul az az ajánlás, amelyet a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal fogadott el múlt szerdai ülésén a szűrőszoftverekre és a káros internetes tartalmak esetén alkalmazandó figyelemfelhívásokról – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kedden az MTI-vel.


 

A közlemény szerint a kötelező erővel nem bíró dokumentum a többi között ösztönzi, hogy a szűrőszoftverekben legyenek előre kiválasztható életkori profillehetőségek, de legyen mód az egyedi beállításokra és a naplózásra is. A március 12-én megalakult tanácsadó testület, a 21 tagú Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal a média- és hírközlési piac szereplőinek orientálására és önkéntes jogkövetésük támogatására megalkotta az első javaslatcsomagot.    

Korrekt tájékoztatást sürgetnek

A szerdán elfogadott dokumentum kiemeli, hogy nemcsak a szolgáltatók aktív szerepvállalása fontos a hírközlési, az internetes és a tartalomszolgáltatási piacon, hanem a szülők, gondviselők tájékoztatása, ezen felül pedig lehetőség szerint a gyermekek médiatudatosságának fejlesztése is. Az ajánlás szűrőszoftverekkel kapcsolatos javaslatai közé tartozik, hogy a programok magyar nyelven, ingyenesen legyenek hozzáférhetőek, azok a kulcsszavak, a tartalomkategóriák szerinti szűréseket többnyelvű szótárak segítségével végezzék el, és a közösségi oldalakon tapasztalható visszaélések elkerülésére legyen lehetőség a személyes adatok megadásának korlátozására is.

Szűrőszoftverek szülőknek

Az ajánlás szerint a szülő, a gondviselő a gyermekvédelmi szűrőszoftverekben előre beállított, például életkor szerint megkülönböztetett profilokból választhat, így azokat a kezelésben kevésbé jártas felnőttek is egyszerűen használhatják. Lehetőség nyílik a finomhangolásra, a kulcsszavak, a letiltott vagy engedélyezett oldalak, a napi használati idő bővítésére, szűkítésére, testre szabására is. Az ajánlás kiáll amellett, hogy legyen lehetőség a naplózásra, azaz a felügyelt gyermek által látogatott honlapok listázására is, és ha a kiskorú megsérti a szűrőbeállításokat, akkor a szoftver automatikusan értesítheti erről a szülőt egy előre megadott e-mailben. A káros internetes tartalmak esetén alkalmazandó figyelemfelhívásokra vonatkozóan az ajánlás javasolja, hogy a tartalomszolgáltató a veszélyes tartalom megjelenítése előtt ellenőrizze a felhasználó életkorát, és jól látható módon és szöveggel utaljon arra, hogy a szóban forgó tartalom káros a kiskorúakra. Az ajánlás, amely a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság honlapján olvasható, erre kész szövegjavaslatot is tartalmaz.

Önkéntes együttműködés kell

A dokumentum nem kötelező erejű, az a szolgáltatók önkéntes együttműködésére épít. A Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal a fiatal nemzedékek lehető leghatékonyabb védelme és az érdekeltek folyamatos tájékoztatása érdekében elkötelezett az állásfoglalásainak folyamatos fejlesztése mellett, ezért legalább évente felülvizsgálja majd ajánlását. A kerekasztalt az NMHH elnöke, Karas Monika hozta létre, a tanácsadó testület célja, hogy ösztönözze a kiskorúak védelmét a világhálón, és egyúttal szakmai támogatást nyújtson a hatóság vezetőjének munkájához is.