Krónikus betegségek: a császármetszés az oka?

A császármetszéssel született gyerekeknél sokkal gyakrabban alakulnak ki bizonyos krónikus betegségek, pl. asztma, reuma, különböző allergiák, bélproblémák vagy leukémia, mint a természetes úton születettek esetében.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
császármetszés
2015. október 21. Gyarmati Orsolya

A császármetszéssel született gyerekeknél sokkal gyakrabban alakulnak ki bizonyos krónikus betegségek, például asztma, reuma, különböző allergiák, bélproblémák vagy leukémia, mint a természetes úton születettek esetében.


Egy nagyszabású dán kutatás legalábbis ezt állítja. „Először mutattuk ki, hogy a császármetszés következtében nagyban emelkedik bizonyos krónikus betegségek kialakulásának kockázata”, mondta el a Science Nordic-nak Hans Bisgaard professzor, a Koppenhágai Egyetemi Kórház gyermekasztma-központ vezetője.

Bisgaard és munaktársai kétmillió 1973 és 2012 között született császáros gyerek betegségeit vizsgálta. Az eredmények kimutatták: a császármetszéssel született babák életük során sokkal gyakrabban kerülnek asztmával, fiatalkori reumás artiritisszel, bélproblémákkal, immunbetegségekkel, leukémiával és más szöveti rendellenességgel, mint természetes úton született társaik.

Niels Heegaard, a klinikai biokémia professzora immunbetegségeket kutat a Statens Serum Institutban. „Ez az eddigi legátfogóbb tanulmány, amivel eddig találkoztam a szöveteket érintő immunkbetegségek, az asztma és a császármetszések kapcsolatáról,” – mondta el a szakember a Science Nordic-nak.

Forrás: Science Nordic (via)