Külföldön is helytállnak a Gandhi diákjai

A pécsi Gandhi Gimnázium immár 20 éve Magyarország egyetlen roma nemzetiségi, érettségit adó intézménye. Az itt végzett tanulóknak több mint fele továbbtanul, nem kis arányban külföldön, és sokan az egyetem után is kint vállalnak munkát. Az iskola rendszeresen hív meg cigány művészeket, sportolókat, hiszen a példaképek motiválják igazán a fiatalokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
iskola
2014. március 25. Szaurella

A pécsi Gandhi Gimnázium immár 20 éve Magyarország egyetlen roma nemzetiségi, érettségit adó intézménye. Az itt végzett tanulóknak több mint fele továbbtanul, nem kis arányban külföldön, és sokan az egyetem után is kint vállalnak munkát. Az iskola rendszeresen hív meg cigány művészeket, sportolókat, hiszen a példaképek motiválják igazán a fiatalokat. A Gandhi programjáról a gimnázium igazgató-helyettese, Ignácz István nyilatkozott rádiónknak.


A magyarországi átlaghoz képest is komoly eredménynek számít a Gandhi Gimnázium teljesítménye: érettségizett diákjainak 80 százaléka jelentkezik valamilyen felsőoktatási intézménybe. “Igazán jellemző egyetemet vagy területet nem nagyon tudok mondani, gyakorlatilag a felsőoktatás által kínált minden területen megjelennek a diákjaink, talán egy kivétellel, a műszaki területek. Szerencsére azonban az idei esztendőben oda is lesz néhány jelentkező” – mondja büszkén az intézményvezető-helyettes.

Jelentős a felvettek aránya is, hiszen 60 százalékuk el is tud indulni azon a pályán, amit kinézett magának. 13 évvel ezelőtt hagyta el az első érettségiző a gimnáziumot, azóta pedig több mint 400 nappali és közel ugyanannyi felnőttképzésen résztvevő érettségizett a Gandhiban. “Az idei tanév volt éppen az, amikor egy végleges elhatározás született arról, hogy a nálunk végzett diákokat megkeressük, hogy hogyan boldogulnak az iskola elvégzése után. Éppen szeptemberben tartottuk általunk csak Nagy Gandhis Találkozónak nevezett rendezvényt, ahova minden volt gandhis diákot és tanárt meghívtunk” – mondja a magyartanár.

A Gandhi Gimnázium nyelvoktató típusú nemzetiségi intézmény, amelynek kettős célja van: “Egyrészt hogy a hagyományos tananyagot sajátíttassa el diákjaival és készítse fel őket az érettségire. Nemzetiségi voltából adódóan pedig azt fogadtatja el a tanulókkal, hogy a roma hagyományok, szokások megtartása, ápolása elengedhetetlen szükséglete a magyarországi roma társadalomnak” – magyarázza a célokat Ignácz István.

Az oktatási program szerves része sikeres roma származású személyiségek példaértékre emelése. “Hadd említsem meg például a Roma Cafét, ahova havonta egy alkalommal roma származású neves közéleti személyiségeket hívunk meg. Valamint pont most, április 9-én a gimnázium fennállásának 20. évfordulója alkalmából tartunk egy nagyszabású rendezvényt, ahol a meghívottak egyfajta rendhagyó osztályfőnöki óra keretében saját példájukat fogják megmutatni a most itt tanuló gyerekeknek” – mondja az igazgató-helyettes.