Külföldről rendelt termékekre is jár a garancia!

Akár a Black Friday vagy más akciók kapcsán, akár az ingyenes házhoz szállítás miatt egyre többen rendelnek külföldről ajándékot. De tudja-e érvényesíteni a garanciát az a vásárló, aki határon túlról rendel vagy vásárol? Meddig élhet az elállás jogával? Egyáltalán hol tud segítséget kérni, ha külföldről rendelt termékkel adódik problémája? 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ajándékok
2016. január 08. Vajda Boglárka

Akár a Black Friday vagy más akciók kapcsán, akár az ingyenes házhoz szállítás miatt egyre többen rendelnek külföldről ajándékot. De tudja-e érvényesíteni a garanciát az a vásárló, aki határon túlról rendel vagy vásárol? Meddig élhet az elállás jogával? Egyáltalán hol tud segítséget kérni, ha külföldről rendelt termékkel adódik problémája? 


A kérdések megválaszolásában az Európai Fogyasztói Központ segített. Az uniós hálózat (Európai Fogyasztói Központok Hálózata) tagjaként a határon átnyúló, termékértékesítéssel vagy szolgáltatásnyújtással kapcsolatos fogyasztói panaszok rendezésében nyújt hatósági eljáráson kívüli ingyenes szakmai és jogi segítséget a fogyasztóknak az érintett külföldi vállalkozással való egyezség, megállapodás elérése érdekében. A Hálózatnak az EU tagállamaiban, Izlandon és Norvégiában működő fogyasztói központok a tagjai. 
 
14 napos elállási jog internetről rendelt termékek esetén
 
Két hétig minden indoklás nélkülel lehet állni a vásárlástól, ha online rendelt terméket. Ez nem csak nálunk, de az Európai Unió minden más tagországában így van. Mint megtudtuk, ezek maximumharmonizációs rendelkezések, azaz sem a fogyasztó előnyére, sem pedig a hátrányára nem módosíthatóak, vagyis minden tagországban egységesek. Jó ha tudja, hogy fogyasztónak csak magánszemélyek minősülnek, gazdasági társaságok nem. Ráadásul nem is vonatkozik minden termékre, ezért jó ha az elállás előtt áttanulmányozza az erre vonatkozó jogszabályt. Csakúgy mint itthon, a 14 nap a termék átvételekor indul, de lehetőség van már a kiszállítás közben is élni  az elállási joggal. 
 
 
Mi történik, ha sima postai úton érkezik? 
 
Hogy mikor vette át a terméket, az sajnos nem minden esetben követhető nyomon. Ha nincs nyoma az átvételnek, nehéz bizonyítani, hogy mikor történt az pontosan. Ilyenkor a termékhez mellékelt számlán szereplő teljesítés napja lehet irányadó, de ez értelemszerűen azt jelentheti, hogy ebben az esetben kevesebb, mint 14 nap áll a vásárló rendelkezésére, hiszen a tényleges átvétel napja nem mindig a számlán szereplő teljesítés napja. “Az ilyen eseteket azzal lehet kivédeni, hogy online módon is nyomon követhető szállítási módot választunk a megrendelésnél, és annak adatait folyamatosan nyomon követjük és kinyomtatjuk, vagy pedig – amennyiben erre lehetőség van – a kézbesítésnél az átvételi elismervény aláírásakor feltüntetjük a dátumot, és arról lehetőség szerint egy másolatot készítünk” – javasolta az Európai Fogyasztói Központ.
 
Visszaküldés saját költségre
 
Ha meggondolta magát és visszaküldené a terméket, A hazánkban ismert kötelező, jogszabály által meghatározott jótállás (1 év a tartósfogyasztási cikkekre) más tagállamokban ismeretlen, így a gyakorlatban a más EU-s országból rendelt műszaki termékhez ne keresse a nálunk megszokott jótállási vagy garanciajegyet. Ugyanakkor minden tagállamban legalább 2 éves határidőt biztosítanak a hibás termékek miatti igényérvényesítésre (első körben kijavítás vagy csere, másodsorban árleszállítás vagy elállás a szerződéstől és vételár visszatérítés). Az Európai Fogyasztói Központ azonban azt tanácsolja, hogy ha külföldi webáruházból rendel és jogvita lép fel, érdemes hivatkozni a hazánkban ismert kötelező jótállásból eredő fogyasztói jogokra, mert nem kizárt, hogy így is sikerrel jár. Ami a legfontosabb, hogy meghibásodás esetén haladéktalanul forduljon a külföldi kereskedőhöz és érdeklődjön mi a teendő. 
 
 
Mi a helyzet a javíttatással? 
 
Általában a garanciális, ingyenes javítást nem lehet itthon végeztetni, az ok teljesen érthető: a szervizhálózat nem áll szerződésben külföldi kereskedővel.Sőt ha olyan szerviz végez mondjuk egy kisebb hibát, ami olcsóbb, mintha visszaküldené a terméket, talán a teljes garanciát is bukja, hiszen egy későbbi meghibásodás esetén az eladó hivatkozhat arra, hogy ahhoz már illetéktelen szervizben hozzányúltak.  Tehát ha garanciális javításra kerül sor, akkor az eladó vagy a szerviz részére külföldre kell küldeni a csomagot (lehetőleg nyomon követéssel) és várni, hogy a kereskedő megjavítsa vagy visszatérítse a vételárat. Persze van olyan eset, amikor egyedi elbírálás alapján a magyar szervizhálózat is elvégzi a garanciális javítást, így nagyobb márkák esetében nem árt ha azért itthon is rákérdez akár a márka hivatalos képviseleténél.