Különbségek házasság és együttélés között

A házasság több annál, hogy két embernek ugyanaz a címe és az ágya. Bár sokan mondják, hogy a házasság csupán egy darab papírral különbözik az együttéléstől, szerintem, amikor két ember hivatalosan is összeköti az életét, a dolgok megváltoznak. Mutatjuk, hogyan!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
együttélés
2016. szeptember 05. Gyarmati Orsolya

A házasság több annál, hogy két embernek ugyanaz a címe és az ágya. Bár sokan mondják, hogy a házasság csupán egy darab papírral különbözik az együttéléstől, szerintem, amikor két ember hivatalosan is összeköti az életét, a dolgok megváltoznak. Mutatjuk, hogyan!


Most már tényleg család vagytok

Amikor összekötjük az életünket, a barátunk / barátnőnk szüleiből anyós és após lesz. A házasság a tartósság és az elkötelezettség fogalmát is hordozza, így párunk rokonai is más szerepet kapnak. Más szóval: a barátunk édesanyja és a férjünk édesanyja nem ugyanaz az asszony… Ezen kívül a házassággal felelősség is jár, többek között a kiterjedt család problémáinak felvállalását illetően, különösen, ahogy a szülők egyre idősebbek lesznek.

Az apróságok jobban idegesítenek

Négy szó: hajtsd le a wc-ülőkét! Kell még tovább magyarázni? Na, jó, kell. Komolyra fordítva a szót: a rossz szokások csak idegesítőek, amíg csupán együttélésről van sz. Ha ha azonban már férj-feleség vagytok, ezek valahogy elviselhetetlenekké válnak. Csakhogy ne felejtsük el: egy életre szerződtünk, igaz? És ha időnként nem teljesen szalonképes szavak hagyják is el a szánkat, mert a másik már megint nem szedte ki a hajszálait a fésűből, a kuka mellé öntötte a szemetet és a levágott körmeit az ebédlőasztalon hagyta, ne felejtsük el: nekünk is van legalább ugyanannyi és ugyanannyira idegesítő szokásunk, mint neki!

Sokkal többet foglalkoztok pénzügyekkel és más, hivatalos dolgokkal

A házassággal számtalan bürokratikus kötelesség is együtt jár. Legyen szó adózásról, biztosításról, vagyonról, bankszámláról, hitelkártyáról, a házasságkötés után megsokszorozódnak a hivatalos ügyek, és az a mondat, hogy „drágám, aláírnád ezt itt?”, igen gyakran elhangzik. Az „enyém” és a „tiéd” szavakat felváltja a „miénk”.

Változik a társadalom rólatok alkotott képe

Mondhatjátok akárhányszor, hogy „ugyan már, ez csak egy papír, nem nagy ügy”, ám a „férjem” és „feleségem” szavak egész máshogy hangzanak a külvilág számára, mint a „barátom” és „barátnőm”. A kórházakban sokkal könnyebben beengednek a férjed / feleséged mellé, míg, ha nem vagytok összeházasodva, ez nem olyan egyszerű, és még van egy sor olyan helyzet, amikor egy házaspárt komolyabban vesznek, mint egy párt.

Forrás: Babble (via)