Kulturális központ nyílik a Várhegy gyomrában

Budapest díszévé válik a tervek szerint a korábban elhanyagolt világörökségi terület, a Várkert Bazár.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Bazár
2014. március 05. Szaurella

Budapest díszévé válik a tervek szerint a korábban elhanyagolt világörökségi terület, a Várkert Bazár. Áprilistól mozgólépcsővel is feljuthatunk a Várba, a hegy gyomrában mélygarázst és rendezvényközpontot alakítanak ki. A Rádió Orient műsorában Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere mutatta be a közel 11 milliárdos fejlesztési terveket. Elmondta, az új helyszín mentesítheti a várat a fesztiváloktól is.


A volt Ifi parkot egy tragikus haláleset után zárták be az 1980-as évek elején. Ezt követően hosszú idő telt el a konkrét döntésekig és a felújításig. Az 1990-es évek közepén kormányhatározat rögzítette a terület rehabilitációjának fontosságát, azonban konkrét lépések nem történt. A Budavári Önkormányzat akkor magára vállalta a fejlesztési koncepció kidolgozását, de az uniós tagságig a költségvetési eszközök, míg a kormányváltásig a politikai akarat hiányzott a rendezéshez – mutat rá Nagy Gábor Tamás. „A terület a világörökség része, fokozott védelem alatt áll, így nagyon nehéz és összetett fejlesztési kérdéssel álltunk szemben. Nagy felelősség arról dönteni, hogy mi kerül a városképbe. Az önkormányzat mindig is a harmonikusan illeszkedő, műemléki fejlesztések mellett foglalt állást. Több évtized után 2011-ben kezdték meg a Várkert Bazár felújítását.

A felújításban az önkormányzat is részt vesz, a Budai Vár és környéke közlekedésfejlesztésével, amelynek első üteme a Várkert Bazárhoz kapcsolódik. Tavaszra megépül a közlekedési kapcsolat a Várkert és a Királyi Palota között és 300 férőhelyes mélygarázst építenek a bazár „alá”. A tervek között további liftek, mélygarázsok építése, elektromos buszok üzemebállítása és a vári turistabusz-forgalom jelentős csökkentése is szerepel. Nagy Gábor Tamás hozzátette, a fejlesztések az állam és az önkormányzat szoros együttműködésével történnek.