Kutatás: ennyit alszanak a magyar babák

És jó baba? Cumizik? Átalussza már az éjszakákat? Mindenkinek ismerős kérdések, ám ahány család, annyi válasz létezik. Egy új kutatás most megmutatja nekünk, milyen egy fél éves baba átlagos napirendje Magyarországon.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
baba
2019. március 19. Kohorsz ’18

Fotó: Pixabay

A Kohorsz ’18 Magyar Születési Kohorszvizsgálatban a kohorsz-babák és anyukáik mindennapjainak néhány jellegzetességéről is igyekeztek képet alkotni. A kérdések a féléves kisbabák ápolásához, megnyugtatásához, alvási szokásaihoz – tehát a kisgyermeket gondozó családok életének legalapvetőbb mozzanataihoz kötődtek.

Az előzetes vizsgálatot 1544 fő adatain végezték el. 10-ből 6 féléves baba használ cumit, a fiúk éppen olyan gyakran, mint a lányok. Az anyák nagy többsége, 87 százalék úgy nyilatkozott, hogy naponta fürdeti gyermekét, 2 százalék naponta többször, 11 százalék pedig minden másnap. Az ennél ritkábban történő fürdetés gyakorisága nem érte el az 1 százalékot.

10-ből 3 féléves baba már minden nap átalussza az éjszakákat. Ezzel szemben a babáknak közel fele egy éjszakát sem szokott átaludni féléves korában, míg 12 százalékuk heti 1-2, 10 százalékuk pedig heti 3-6 alkalommal alussza át az éjszakákat.

A féléves babák átlagosan 3,5 órát alszanak napközben és 9 órát éjszaka. Az anyukáik pedig átlagosan 7 órát alszanak éjszaka, és ennek során átlagosan három alkalommal felébrednek. A gyerekek nagyobb része (57 százalék) soha nem alszik szülei ágyában, azonban minden negyedik baba az éjszakák legalább egy részét naponta a szülei ágyában tölti.

Az adatfelvétel során arra is rákérdeztek, hogy az anyák milyen gyorsan szoktak reagálni gyermekeik sírására. A válaszadóknak kicsit több, mint fele (52 százalék) válaszolta, hogy azonnal felveszi gyermekét, hogyha sír, másik felük (48 százalék) pedig azt válaszolta, hogy egy ideig hagyja, hogy gyermeke sírjon, és akkor veszi fel, ha nem nyugszik meg. Kevesebb, mint a válaszadók fél százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem reagál közvetlenül gyermeke sírására.

Mindössze a féléves gyerekek 5 százalékának esetében fordult elő születésük óta, hogy legalább két napig nem találkoztak az édesanyjukkal, és az éjszakát is egymástól távol töltötték. Ennek oka nagyon változatos volt: a legtöbbször kórházi tartózkodás állt a háttérben, de előfordult például munkaügyben vagy pihenési céllal történő utazás is.

Fotó: Pixabay