„Lakóparkok – parklakók”

Magyarország lakóinak 65%-a városban él és egyre jobban eltávolodik a természettől. Pedig növények és állatok százai vesznek körül bennünket. A Magyar Természettudományi Múzeum „Lakóparkok – parklakók” elnevezésű ismeretterjesztő kampánya tíz vidéki és egy budapesti helyszínen, valamint egy színes, interaktív honlapon együtt gondolkodásra hív.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. március 15. Szaurella

Magyarország lakóinak 65%-a városban él és egyre jobban eltávolodik a természettől. Pedig növények és állatok százai vesznek körül bennünket, városlakókat, melyekről legjobb esetben sem sokat tudunk. A Magyar Természettudományi Múzeum „Lakóparkok – parklakók” elnevezésű ismeretterjesztő, szemléletformáló kampánya tíz vidéki és egy budapesti helyszínen, valamint egy színes, interaktív honlapon kívánja megosztani azokat az ismereteket, melyek a városi fenntartható együttéléshez szükségesek.


 

Természet és városlakók

A városokban felnövő generációk egyre jobban eltávolodnak a természettől, gyakran ismeretlen, esetleg félelmetes világot látnak benne, vagy egyáltalán nem tudnak az egyes itt élő növény és állatfajok létezéséről és jelentőségükről. Ráadásul a városi élővilág is folyamatosan változik, vadon élő állatok és növények települnek be lakott területekre a könnyebben megszerezhető élelemforrás miatt és akkor még nem beszéltünk az emberek által betelepített egzotikus állatokról és növényekről. Ez egy folyamatosan változó, izgalmas világ, melynek megismertetése a Magyar Természettudományi Múzeum kutatóinak egyik fontos feladata. Kutatásaik a lakott környezet talajának élővilágától kezdve a panellakó denevérekig, padláslakó nyestekig vagy éppen a gyakran allergiát okozó gyomnövényektől a kertekben pompázó dísznövényekig terjednek.

Interaktív program gyerekeknek

Az informatív és szórakoztató, első sorban a gyerekeket megcélzó programok bemutatják közvetlen élő környezetünk értékeit és ezek fenntartásának fontosságát. Az érdeklődőkkel való folyamatos interaktív kapcsolattartás fontos eszköze a kampány www.kalandhazhozjon.mttm.hu nevű honlapja, melyen hetente új feladatokat kapnak azok, akik a múzeum által meghirdetett versenyben indulni szeretnének, vagy bővebb ismereteket akarnak szerezni a városban élőket körülvevő élőlényekről. A környezetben megfigyelt élőlényekkel kapcsolatban felmerülő kérdéseket a honlapon regisztrálók on-line tehetik fel a múzeum kutatóinak. Mindenkit arra buzdítanak, hogy ha érdekességet lát, fotózza le és a képet küldje el! A legjobb képeket nyereményekkel jutalmazzák. A kampányzáró rendezvény, melyre a Magyar Természettudományi Múzeumban kerül sor, kapcsolódik a múzeumok éjszakájához. Itt hirdetik ki a fotópályázat nyerteseit, akiknek fotóit a nagyközönség is megtekintheti.