Lelkiismereti szabadság jár az orvosoknak

Számtalan orvosról hallunk, akik bajba kerülnek, ha nem kívánnak abortuszban közreműködni. A lengyel alkotmánybíróság kimondta, hogy a lelkiismereti szabadság az emberi méltóság része, és mint ilyen előrébb való más szabadságjogoknál.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2015. november 18. Aipmilo

Számtalan orvosról, ápolónőről hallunk, akik bajba kerülnek, ha nem kívánnak abortuszban, fogamzásgátló szerek felírásában közreműködni. A lengyel alkotmánybíróság októberi ítélete hatással lehet Bogdan Chazan professzor munkaügyi perére is, akit azért bocsátottak el a varsói Szent Család Kórházból, mert nem volt hajlandó egy súlyosan fogyatékos magzat esetén az abortuszt elvégezni és más intézményhez utalni az anyát. Az abortuszt persze végrehajtották, de az orvos igazgatót mégis beperelték, sőt ellene büntetőeljárás is indult.


A lengyel alkotmánybíróság kimondta, hogy a lelkiismereti szabadság az emberi méltóság része, és mint ilyen előrébb való más szabadságjogoknál, melyet a nemzetközi jog is megerősít. A lelkiismereti szabadságot akkor is figyelembe kell venni, ha ezt konkrét törvényi előírás adott esetekben nem hangsúlyozza. Az alkotmánybíróság ítéletét azért hozta meg, mert az Orvosok Nemzeti Tanácsa egyes törvényi helyekre hivatkozva sérelmezte, hogy az orvos olyan esetekben sem tagadhatta meg a – lelkiismeretével ellentétes – beavatkozást, amikor az sem a beteg életét nem veszélyeztette, sem ilyen jellegű sürgős ellátást nem indokolt.  

A mostani döntés fordulatot jelenthet az orvosok és egészségügyi dolgozók lelkiismereti szabadsága terén Lengyelországban.

Az orvosprofesszort az Ordo Iuris ügyvédei képviselik a bírósági ügyekben, a büntetőeljárásban már javára döntöttek, a munkaviszony visszaállításáért folyó per még folyamatban van. Az Ordo Iuris egy lengyel alapítvány, mely az emberi méltóság és jogok mellett száll síkra.

Forrás: Ordo Iuris