Lengyel abortusztörvény: a magzat védelme a cél

Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke kijelentette, hogy pártja tovább akarja szigorítani az ország abortusztörvényét, és megtiltaná a terhesség megszakítását a súlyos fejlődési rendellenességben szenvedő vagy életképtelen magzatok esetében is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2016. október 13. Csontos Dóra

Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke kijelentette, hogy pártja tovább akarja szigorítani az ország abortusztörvényét, és megtiltaná a terhesség megszakítását a súlyos fejlődési rendellenességben szenvedő vagy életképtelen magzatok esetében is.


“Törekedni fogunk annak biztosítására, hogy még a nagyon nehéz terhességek is – amikor a gyermek biztosan meghal vagy súlyos fejlődési rendellenessége van – szüléssel végződjenek, hogy a gyermeket meg lehessen keresztelni, el lehessen temetni és neve legyen” – fejtette ki Kaczynski a PAP lengyel állami hírügynökségnek adott interjújában szerdán.

Kaczynski hozzátette, pártja azt javasolja, hogy ez alól csak azok az esetek legyenek kivételek, amelyekben az anya egészsége vagy élete veszélyben forog.

Új abortuszellenes törvényt nyújtanak be

A kormány politikáját meghatározó politikus alig néhány nappal azután állt elő ezzel a javaslattal, hogy a lengyel nők tömeges tiltakozása nyomán pártjának képviselői a parlamentben maguk is elvetették a művi terhességmegszakításról rendelkező törvény szigorítására benyújtott civil javaslatot, amely teljesen betiltotta volna a terhességmegszakítást, egyúttal öt évig terjedő börtönnel indítványozta büntetni az abortuszon áteső nőket és a műtétet elvégző orvosokat.

Kaczynski az interjúban tagadta, hogy pártja a tüntetések hatására gondolta volna meg magát. Közölte egyúttal, hogy a Jog és Igazságosság most egy újabb abortuszellenes törvényt dolgoz ki, amely visszaszorítaná a terhességmegszakításokat a magzati betegségek vagy olyan genetikai rendellenességek esetében is, mint például a Down-szindróma. A politikus nem fejtette ki, hogy mikor készülnek benyújtani az új javaslatot.

A Down-szindrómával együtt lehet élni

Egészségügyi illetékesek szerint jelenleg évente közel kétezer abortuszt végeznek el legálisan Lengyelországban, nagyobb részben Down-szindrómás magzatokon. A Down-kórral születő gyermekek értelmi és testi fogyatékosságban szenvednek, és felnőtt korukban is folyamatos segítségre szorulnak.

“Azt reméljük, hogy hamarosan nem ez lesz a helyzet, ez a célunk. De ezt jól elő kell készíteni, meg kell győzni a társadalmat, különösen a nőket, és ezt meg fogjuk tenni” – tette hozzá Kaczynski.

A Lengyelországban jelenleg érvényben lévő úgynevezett magzatvédő törvény, amely Európában a legszigorúbbak közé tartozik, csupán három esetben engedi meg a terhességmegszakítást: ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha az anya élete veszélyben forog, vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett.