Lengyel vita az abortuszról – “gyilkosság, pokol, megalázás”

Lengyelországban parázs politikai vita dúl az amúgy is igen szigorú abortusztörvény szigorításáról, illetve enyhítéséről. Aláírásgyűjtések, parlamenti csatározás, utcai demonstrációk. Olvassátok el összefoglalónkat az ottani helyzetről!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2016. szeptember 26. Paulik András

A lengyel az egyik legszigorúbb abortusztörvény összehasonlítva a többi európai országgal. Az 1993-ban bevezetett törvény kizárólag 3 esetben engedélyezte az abortuszt: amennyiben az anya élete vagy egészsége veszélyeztetett, amennyiben prenatális vizsgálatok kimutatják, hogy a magzatnak súlyos genetikai vagy egyéb visszafordíthatatlan károsodása van, valamint, amikor fennáll a gyanúja annak, hogy a terhesség bűncselekmény következménye.


Ez a helyzet megváltozni látszik. A múlt héten ugyanis két, civil szervezetek által benyújtott kezdeményezés érkezett megvitatásra a lengyel parlamentbe (szejm).
Csütörtökön és pénteken a képviselők e két tervezetet tárgyalták és mivel a kérdés erkölcsileg, etikailag megosztó, a média, hírességek és politikusok nem rejtették véka alá véleményüket.

Az egyik tervezetet az életvédők nyújtották be „Stop aborcji!” Abortusz stop! címet viselte és mintegy 450 000 aláírással került a szejm elé.

A liberálisok által benyújtott tervezet „Ratujmy kobiety” ( Mentsük meg a nőket) címmel 215 000 aláírást gyűjtött össze.  

A parlamenti vitában mindkét polgári kezdeményezés képviselői megszólaltak. A Stop Aborcji nevű életvédő szervezet szerint a tervezet a gyermekeket és a nőket egyaránt védi. “Ma, amikor a legsúlyosabb bűncselekményekért is ritka a halálbüntetés, ártatlan gyermekek millióit ölik meg teljesen legálisan világszerte” – mutatott rá az életvédők szószólója. Az abortusz az ártatlan gyerekek megölése, a nőknek pokol, a férfiak erkölcsi megalázása – érvelt a “Stop aborcji” tervezet benyújtóinak nevében Joanna Banasiuk. Véleménye szerint a most hatályos törvény „kivételeit” egyre szélesebben értelmezik – 15 évvel ezelőtt abortuszban évente alig több mint 100 gyermek vesztette életét. Ma ez a szám – a törvények megváltoztatása nélkül – a 15 évvel ezelőttinek tízszerese – mondta.

A liberális javaslatot Barbara Nowacka, a parlamenten kívüli Te Mozgalmad tömörülés aktivistája ismertette és azzal érvelt, hogy amennyiben a szejm teljes abortusztilalmat vezetne be, az hasonlítható lesz “az egyes dél-amerikai országokban alkalmazott barbár, embertelen megoldásokhoz”. Nem egyezünk bele abba, hogy egy olyan államban éljünk, ahol egy nő, akinek vetélése van, börtönbe kerül; nem akarunk olyan országban élni, ahol a nők életéről szélsőséges fanatikusok döntenek – mondta Barbara Nowacka a “Ratujmy kobiety” bizottság képviseletében, utalva a “Stop aborcji” projektre.

Mit gondolnak a projektekről a parlamenti pártok?

A (kormányzó Jog és Igazságosság) PiS, PO (Polgári Platform), PSL (Lengyel Parasztpárt) az abortusztörvények liberalizációját ellenzik. A pártok egyike sem várja el tagjaitól a pártfegyelmet.

A kormányon lévő PiS, hasonlóan a PSL és Kukiz’15 pártokhoz, tovább dolgozna a “Ratujmy Kobiety” projekten, de egyúttal foglalkoznának a “Stop Aborcji” projekttel is. A PO szerint mindkét projektet el kell vetni. A Nowoczesna (Modern) párt a konzervatívok projektjét ellenzi.

Tomasz Latos (PiS) emlékeztette a képviselőket, hogy a lengyel alkotmány szerint minden életet védelem illet, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy véleménye szerint nem szabadna büntetni az abortuszon átesett nőket. – Meg vagyok róla győződve, hogy ez lesz az egyik pont, aminek a további munkák során komoly figyelmet kell szentelni, hogy ez a büntetés ne kerüljön bele – mondta.

A PSL elnöke Władysław Kosiniak-Kamysz a “Ratujmy kobiety” projekt elvetését javasolta. – A jelenlegi törvény nem tökéletes, de nem gondolom, hogy egy mindenki számára elfogadható, jobb törvényt tudnánk kidolgozni – értékelte. Véleménye szerint a “Stop aborcji” bizottság projektje továbbgondolható, amennyiben többek között a nők büntetésére vonatkozó kitétel kivehető belőle.

Joanna Mucha (PO) a “Stop aborcji” projekt értékelésekor kijelentette, hogy ez egy olyan megoldás, mely azt sugallja, hogy a születés előtti élet magasabb értéket képvisel, mint az anya élete. Hozzátette, hogy ez a projekt támadás a prenatális vizsgálatok és a lombik ellen is. – A kompromisszum megszegése a lengyel társadalom megosztásához vezethet. Az abortusz egy nehéz kérdés, fájdalmas és egyéni – hangsúlyozta Monika Wielichowska, egy másik PO képviselő.

A vita során mintegy 70 képviselő szólt hozzá a kérdéshez. A vita alatt tárgyi rekvizitek, fényképek és egy magzat modell is előkerült.

A pénteki vita eredményeként a “Stop aborcji” civil kezdeményezés projektjét további kidolgozásra küldték a parlamenti bizottságokba.

A képviselők azonban első olvasás után elvetették a baloldali javaslatot, a “Ratujmy kobiety” projektkezdeményezést.

A „Stop aborcji” projekt elvetése mellett 154 képviselő szavazott, 267 szavazott amellett, hogy további megvitatásra a parlamenti bizottságokhoz kerüljön, 11-en tartózkodtak. A törvénytervezet végül a szejm Igazság és Emberi jogok bizottságához került.

Az abortusztörvény liberalizálására vonatkozó törvényjavaslat elvetésére 230 képviselő szavazott, 173 képviselő további munkálatokat javasolt, 15 parlamenti képviselő tartózkodott a szavazástól. 

A vita alatt a Parlament épülete előtt, aztán a hétvégén Lengyelország nagyvárosaiban az abortusztörvény liberalizálása mellett ún. „fekete tüntetések” kezdődtek, melyeken a nők fekete ruhában vesznek részt, a tüntetés a közösségi médiákon is megjelenik. A szervezők szerint ez szimbolikus gesztusnak indult pénteken, de azóta tovább fejlődött. Az abortusztörvényt liberalizálók szerint a nők nem fognak beleegyezni, hogy méltóságuktól megfosszák őket, magukról és a saját testükről ők akarnak rendelkezni.