Létrejöhet a természetes szülés központja – I.rész

Hol legyen? Még kérdéses. Mikor legyen? Most! Szükséges? Feltétlenül! A Szent Imre kórház körüli botrány és Vass Gabriella szülésznő meg nem hosszabbított szerződésével kapcsolatos hírek hatására egyre jobban előtérbe került az igény, hogy létrejöjjön egy referenciaintézmény.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2014. július 28. Gyarmati Orsolya

Hol legyen? Még kérdéses. Mikor legyen? Most! Szükséges? Feltétlenül! A Szent Imre kórház körüli botrány és Vass Gabriella szülésznő meg nem hosszabbított szerződésével kapcsolatos hírek hatására egyre jobban előtérbe került az igény, hogy létrejöjjön egy referenciaintézmény.


Egy olyan hely, ahol a természetes szülés kerül előtérbe és a vajúdó kismamák nyugodt körülmények közt hozhatják világra gyermeküket.

A fő cél az, hogy egy olyan referenciaintézmény szülessen, ami elsősorban a WHO irányelvei szerint működik, és teljes egészében anya-és bababarát. Ez a hely egy olyan intézmény legyen, ami elsősorban a természetes szülést kínálja az anyukáknak. Segítsenek a szoptatás elsajátításában a kezdő szülőnek, és az apukáknak is a kezdetektől legyen lehetősége a babához való kapcsolódáshoz.  

A referenciakórház létrehozásának sürgetése érdekében már petíciót is létrehoztak. A kezdeményezés mellett 30 híresség és több száz civil is kiállt. Várhatóan már elkezdődhetnek komolyabb egyeztetetések a kormány, szülészek és orvosok között, hogy a 2010 óta folyó ígérgetésekből valóság is lehessen nem is olyan sokára. A változás elindult hiszen, egy rendeletnek köszönhetően már a szülésznők is vezethetnek terhesgondozást egy alacsony rizikójú terhességnél.  
Mi jellemző egy anya-és bababarát kórházra?

Egy anyabarát kórház fő szempontja az, hogy mindenben segítse a vajúdó kismamát. Nem szabad az anyát fekvő helyzetbe kényszeríteni, gyógyszerekkel tömni. Helyette célszerű meghallgatni a kívánságait, támogatni és bátorítani egy életet adó nőt. Ha kívánják akkor kínáljuk étellel és itallal, hogy elkerüljük, hogy rosszul legyen vajúdás közben. Igény szerint hagyjuk, hogy szabadon válasszák meg, hogy milyen pozícióban kívánnak szülni.

A kórházban olyan gondozást nyújtsanak, amely elkerüli az invazív beavatkozásokat, mint a művi burokrepesztés, gátmetszés, a vajúdás felgyorsítása vagy indukciója, eszközös szülés, császármetszés. Kivéve valamely szövődmény miatt szükségessé nem válnak, aminek az okát az anyának elmagyarázzák, hogy mindent értsen és felfogja a kockázatokat. Sajnos ezek a feltételek még nem annyira teljesülnek, bár más európai országban már régóta léteznek ilyen kórházak. Az országban bababarát kórházból sincs sok. Összesen tizenhat található Magyarországon, többek közt: Ajkán, Siófokon, Pécsen és Budapesten a Szent István kórházban.  

A régóta várt referencia-intézmény…

Definíció alapján: Egyedi, más intézmények számára is példaértékű, működésében koherens, befogadó, szervezeti innovációval rendelkező, és ezt publikálni, valamint átadni képes intézmény.

Orvosok véleményei alapján: Természetes szülést hirdető és méltán képviselő intézmény.

Nők elvárásai alapján: Boldog és könnyed szülés. Olyan hely, ahol szabad választhatóak meg a szülési körülmények.

A témával kapcsolatban megkérdeztük dr. Bálint Sándort is. Az interjút a következő részben olvashatjátok!