Lombikbabák: egyre egészségesebbek!

A mesterséges megtermékenyítésből született babák egészsége jelentősen javult az elmúlt húsz évben: egyre kevesebb közöttük az alacsony súllyal, vagy túl korán érkező újszülött.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. szeptember 24. Gyarmati Orsolya
A mesterséges megtermékenyítésből született babák egészsége jelentősen javult az elmúlt húsz évben: egyre kevesebb közöttük az alacsony súllyal, vagy túl korán érkező újszülött.


Mindezt egy 92 ezer mesterséges megtermékenyítésből (IVF) született gyermeket vizsgáló dán-finn-norvég-svéd kutatás állapította meg. Dr. Anna-Karina Aaris Henningsen, a Koppenhágai Egyetem munkatársa, a felmérés vezetője szerint a fentieken kívül csökkent a halva született, vagy a születésük első éve során elhunyt babák aránya is.

Henningsen hangsúlyozta: nagyon fontos lenne, hogy az IVF-eljárások során csak egyetlen embriót ültessenek be az anyaméhbe, mivel ebben az esetben sokkal nagyobb az esélye a babának arra, hogy egészségesen, időre születik, mint ha több embriót ültetnek be.

“Több embrió beültetésénél – még ha az “eredmény” csak egyetlen baba is lesz” – nagyon sok kockázati tényezővel kell számolni. Egyetlen embriónál viszont egyrészt nem kell az anyának meghoznia a döntést, hogy adott esetben hány embriót pusztítsunk el, másrészt sokkal kevésbé veszi igénybe az anya szervezetét, ha csak egy gyermeket kell kihordania.”

A doktornő hozzátette: “Nagyon sokat nyom a latban az is, hogy az elmúlt években rengeteget fejlődött az IVF-kutatás és eljárás, aminek következtében sokkal jobb körülmények között történnek a beültetések.”

Ezek a kutatási eredmények meggyőzően mutatják, hogy miközben rendkívül sok mesterséges beültetés történt az elmúlt két évtizedben, ezzel párhuzamosan a körülmények, a feljettségi szint is javult, amelynek következtében egyre több egészséges baba születik.

Forrás: The Guardian