Ma már nem indokolt, hogy mindig orvoshoz vigyük a gyerekünket

Nagyobb szabadságot kellene adni a szülőknek hogy igazolhassák, ha egy ártatlanabb betegség miatt a gyermek otthon marad – erről Pölöskey Péter, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) vezetőségi tagja, házi gyermekorvos beszélt a Magyar Nemzetnek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
fertőző betegség
2017. október 19. MTI

A csütörtöki lapszámban megjelenő cikk szerint gyakran jelenleg is vizsgálat nélkül, egy telefon után, látatlanban írja meg az igazolást az orvos a gyerekeknek. A HGYE friss, októberben készült felmérése alapján a házi gyermekorvosok 95 százaléka úgy gondolja, hogy enyhe betegség esetén a szülő is alkalmas az otthoni kezelésre és a tünetek megszűnésének megállapítására. Míg évtizedekkel korábban voltak olyan fertőző betegségek, például a szamárköhögés, a diftéria és a tbc, amelyek szükségessé tették, hogy az orvos mindig találkozzon a gyermekkel, ez ma már nem indokolt.

Ezt a kérdést a Családháló is körüljárta korábban: megkérdeztünk szülőt, gyermekorvost és pedagógust is. A válaszok nem teljesen egyeztek, de abban mindenki egyetértett, hogy az őszinte kommunikáció és a gyermek érdeke a legfontosabb.