Magabiztos én = kiegyensúlyozott család

Család és karrier elnevezéssel tartottak hétfőn este a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által meghívott szakemberek tartottak előadást a Semmelweis Egyetemen. Az esemény fő témája az volt, hogy felhívja a figyelmet a fogantatásra, valamint a fiatalok elköteleződésének félelmeire is választ keressenek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. október 21. Csontos Dóra

Család és karrier elnevezéssel tartottak hétfőn este a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom által meghívott szakemberek tartottak előadást a Semmelweis Egyetemen. Az esemény fő témája az volt, hogy felhívja a figyelmet a fogantatásra, valamint a fiatalok elköteleződésének félelmeire is választ keressenek.


Az eseményt Almási Kitti beszéde nyitotta meg, amiben rögtön kitért arra, hogy az elköteleződés azt jelenti, hogy önként lemondok az alternatívákról, mert csak egy emberhez szeretnék kapcsolódni. El kell dönteni, hogy ki az, akivel egy életen át együtt tudunk működni, támogatjuk egymást és tudunk közösen is fejlődni. Almási Kitti szerint sokszor az a probléma, hogy ha nem kapunk meg valamit vagy nem önként döntünk, akkor bekövetkezik egy frusztráció, hogy mi lett volna, ha… Ennek a kiváltó oka a korai zárás. Ennek az a lényege, hogy idő előtt hozunk meg egy döntést. Azelőtt, mielőtt végigjárnánk egy olyan utat, amiben megismernénk magunkat. Mielőtt megismernénk a belső ént. Ha az önismeretünk még nem fejlődött ki akkor következnek be a későbbi problémák. Ezt a korai elköteleződést sokszor az váltja ki, hogy egy rosszabb családi körülményből jövő tizennyolc éves – ha az összeköltözés kerül szóba – nem azt nézi, hogy hova, hanem, hogy honnan. A többség csak menekül, így ez nem egy jól megtervezett tudatos döntés. Megy egy ideig a közös élet, hálásak vagyunk a másiknak. Egyszer csak aztán berobban az érzés, hogy valami nem jó, valamit kihagytam. Almási Kitti elmondta ezen úgy tudunk segíteni, ha vertikálisan merülünk el magunkban és nem csak nézünk szét a nagy világban keresve önmagunkat.

Mi lehet az oka a hűtlenségnek?

Almási Kitti beszédében kitért arra, hogy a hűtlenség oka sok esetben az, hogy nem vagyunk magabiztosak. Ez kialakulhat akár egy gyermeki rossz élmény vagy egy gyengébb társasági élet miatt is. Példaként említette, ha van egy párkapcsolat, amiben a férfi vagy nő végre a munkájában sikereket ér el és ezáltal elkezdenek olyan emberek vonzódni hozzá, akik eddig soha, akkor minél több időt szeretne majd a társaságukban tölteni, hogy megerősítést nyerjen. Viszont a partnerében továbbra is látja, hogy volt olyan, mikor még nem volt olyan sikeres, mint most, így továbblép, hogy ne kelljen ezzel szembenéznie. A klinikai szakpszichológus viszont úgy gondolja, ha magabiztosak vagyunk akkor nem ér minket meglepetésként, hogy sikeressé válunk.

Védekezés

A kerekasztal beszélgetés témája a fogantatás és az ehhez kapcsolódó gátlások feloldása volt. Az első, amire a szakértők kitértek, hogy ne az internet legyen a tudásunk alapja, ha gyermekre vágyunk vagy védekeznénk, hanem egy orvos. Dékány Ágnes a Róbert Károly Magánkórház szülész-nőgyógyásza szerint az interneten nagyon sok fölösleges információt találhatunk, ami nem válik sem a védekezésben sem a fogantatásban a hasznunkra. Ezzel szemben Boross Ottilia pszichológus azt vallja, igenis jó ha van segítség, akár az internet, akár egy szakértő által. Almási Kitti klinikai szakpszichológus szerint az a legnagyobb gond, hogy sok fiatal a barátnőjétől szerez információkat vagy az ő gyógyszereit szedi, mert azt hiszi, hogy az biztosan neki is megfelel majd.

Kinek a feladata és hogyan?

A következő nagy kérdés az volt, hogy kinek a feladata a védekezés. Dr. Kovács Zoltán a Róbert Károly Magánkórház szülész-nőgyógyásza szerint erre nincs egyértelmű válasz, mert ez kapcsolatfüggő. Boross Ottilia véleménye szerint, ha két ember ügye a szeretkezés, akkor két ember feladata a védekezés is. Dékány Ágnes felsorolta, hogy milyen lehetőségekkel lehet védekezni, többek közt: a férfiaknak ott az óvszer, a nőknek a tabletta, a hüvely gyűrű és a spirál. Ha történt egy óvszer szakadás vagy bármilyen probléma akkor még mindig használható az esemény utáni tabletta a terhesség megelőzésére. Kovács Zoltán hozzátette, azok a nők, akik nem szeretnének hormont bevinni a szervezetükbe, azoknak már kifejlesztették a hormon nélküli spirált is.

Természetes fogamzás

Több olyan kérdés érkezett a szakértőknek, amiben leírták, hogy nem tudnak teherbe esni, hiába próbálkoznak. Almási Kitti elmondta a legnagyobb baj az, hogy sokan bűnösnek érzik magukat, hogy korábban gátolták a baba érkezését. Ezt kell feloldani és nem próbálkozni kell, hanem vágyni egy gyermekre. Ha átállítjuk a fejünkben azt, hogy akarom és helyette azt árasztjuk szét magunkban, hogy jöhet a baba és vágyunk rá akkor megérkezik hamarosan. Dékány Ágnes hozzátette: tele a meddőségi klinikák és a pácienseknek nincsenek szervi elváltozásaik. A lelki gátlás a gond. Emiatt a természetes fogamzást ajánlja, mert így elkerülhető az önvádolás. Ennél a módszernél nem arról van szó, hogy elnyomják a nők a peteérést, hanem arról, hogy szabályozzák azt hormonok nélkül. Ez egy 5-10 perces reggeli önvizsgálattal nyomon követhető. Kovács Zoltán elmondta ez minden nő számára megtanulható, de azért jó ha először kérik a nőgyógyász segítségét. Dékány Ágnes zárógondolatként hozzátette: minden lány, nő és anya úgy álljon a gyermekvállaláshoz hozzá, hogy meg van a megfelelő ideje és helye a várandósságnak, hogy a megfelelő emberrel örömben élhesse át ezt az élményt.