Magyar Ikerregiszter: egyedülálló teljesítmény a régióban

Először került megrendezésre Közép-Kelet Európában a világ öt kontinensét felölelő nagyszabású ikerkonferencia. A négynapos ülésre számos országból érkeztek ikerkutatók, szülész-nőgyógyászok, hogy az ikerség és ikerkutatások aktuális kérdéseit megvitassák. A kongresszus létrejöttéhez a régióban egyedülálló Magyar Ikerregiszter járult hozzá.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2014. december 12. Paulik András

Először került megrendezésre Közép-Kelet Európában a világ öt kontinensét felölelő nagyszabású ikerkonferencia. A négynapos ülésre számos országból érkeztek ikerkutatók, szülész-nőgyógyászok, hogy az ikerség és ikerkutatások aktuális kérdéseit megvitassák. A kongresszus létrejöttéhez a régióban egyedülálló Magyar Ikerregiszter járult hozzá.


Mekkora szerepet játszik egyes betegségek kialakulásában a genetika, és mekkora a környezeti hatások, valamint az életmód jelentősége?

Az ikervizsgálatok a betegségek kialakulásáért felelős genetikai és környezeti tényezők arányáról adnak információt, melyet egy- és kétpetéjű ikerpárok bevonásával érhetünk el. Ezáltal megtudhatjuk, hogy egy betegség kialakulásáért hány százalékban felelősek a gének és hány százalékban a környezet, mint például az életmódi tényezők. Az ikervizsgálatok arra is választ adnak, hogy életmódunkkal hogyan tudjuk befolyásolni egyes örökletes betegségek kialakulását.

Hazánkban először a harmincas években végeztek egészséges ikerpárok bevonásával kutatásokat. Ezt követően Magyarországon döntően az 1970-es évek közepétől kezdődtek újra ikerkutatások, amelyek alapját három nyilvántartás (köztük két iker-regiszter) biztosította. Hazai együttműködésben végzett és nemzetközi hírnévre is szert tevő ikerkutatásokat Dr. Czeizel Endre és Dr. Métneki Julia végeztek. A vizsgálatok elsősorban a különböző veleszületett rendellenességekre (köztük az összenőtt ikerségre), a fogamzásgátló tabletták és a folsav ikergyakoriságra való hatására, az ikrek pszichoszexuális viselkedésének megismerésére, valamint az alkoholfogyasztási szokások, a rosszindulatú bőrdaganatok (melanomák) és a hipnózis iránti érzékenység örökletességének becslésére irányultak. Először mutatták ki a laktóz(mal)abszorpció monogénes mendeli öröklődését.

Az ikerkutatások a rendszerváltáskor intézményi változások és egyéb okok miatt sajnos a kilencvenes évek végén abbamaradtak. Több éves szünet után 2007-ben újjáalakult és kibővült az önkéntes Magyar Ikerregiszter Littvay Levente PhD (Közép Európai Egyetem), Dr. Tárnoki Ádám Domonkos PhD, Dr. Tárnoki Dávid László PhD (Semmelweis Egyetem) és Dr. Métneki Julia, PhD (Országos Egészségfejlesztési Intézet) által, amelynek segítségével több ikervizsgálatra nyílt ismét lehetőség, például a metabolikus szindróma és az érelmeszesedés hátterének megértésére.

Dr. Pári András és munkatársai 2012-es szociológiai vizsgálatukban az ikerhelyzettel járó pozitívumok és nehézségek témakörében, valamint a hazai ikerszületésekkel kapcsolatosan végeznek ma is kutatásokat (Ikerfelmérés, 2012)

A Magyar Ikerregiszter (www.ikrek.com) nemcsak kutatásokba von be ikerpárokat, hanem programokat is szervez az érintettek számára (nagy sikerű előadás volt nemrég a Semmelweis Egyetemen a Kutatók Éjszakáján az Iker laboratórium c. interaktív előadás, ahova több mint 700 érdeklődő látogatott el, http://www.origo.hu/tudomany/20140927-kutatok-ejszakaja-orvostudomany-az-ikerkutatas-titkai.html). Ezen kívül ikertalálkozókkal kapcsolatos híreket, illetve hírleveleket is kapnak, valamint a honlapon tájékozódhatnak minden ikrekkel kapcsolatos eseményről. Aktuális ikervizsgálat esetén az Ikerregiszterben levő regisztrált ikerpárok értesítést kapnak, s lehetőségük van részt venni a vizsgálatokban. Jelenleg több mint 750 ikerpár tagja van a Magyar Ikerregiszternek, mely az egyetlen közép-kelet-európai ikerregiszter.

Az ikerkutatások nemcsak hazánkban folynak, hanem már több évtizedes, helyenként akár évszázados hagyományai vannak nemcsak Nyugat-Európában, hanem az egész világon. A Világikerkutatói Szövetséget (International Society for Twin Studies, ISTS http://www.twinstudies.org/ ) 1974-ben alapították Rómában, mely egy nemzetközi, nonprofit és multidiszciplinaris tudományos szervezet. Az alapítók közé tartozik a híres amerikai Louis és Donald Keith ikerpár. A társaság elnöke jelenleg Tim Spector professzor, az angol ikerregiszter vezetője (Department of Twin Research & Genetic Epidemiology, King’s College London). Az ISTS társaság tudományos folyóirata a „Twin Research and Human Genetics”, melyben ikerkutatással kapcsolatos tudományos közlemények jelennek meg havi rendszerességgel. A társaság két-három évente rendezi meg tudományos ülését, melyre nemcsak ikerkutatókat, hanem ikerszüléssel és ikerterhességgel foglalkozó szülész-nőgyógyászokat is várnak. Az utóbbi évtizedekben Szöultól kezdve Firenzén át sok nagyvárosban rendeztek ikerkongresszust.

A Magyar Ikerregiszter a 2012-es firenzei kongresszust követően pályázta meg a következő iker világkongresszus rendezési helyszínét, melyet sikeresen elnyert, s így elsőként kerülhet megrendezésre ezen nívós összejövetel Közép-Kelet Európában. A 2014.11.16-19. között Budapesten megrendezésre került konferencián több mint 600 részvevő vett részt a világ számos országából. A rendezvényre többek között Olaszországból, Finnországból, Hollandiából, USA-ból, Ausztráliából, Japánból, Dél-Koreából, Sri Lankáról és Kínából érkezik a legtöbb résztvevő.

A több napos ülésen ikerkutatással és ikerterhességgel kapcsolatos előadások, illetve poszter bemutatók, workshop-ok kerültek megrendezésre. “Twin sisters” címmel ikrekről szóló filmbemutató is lesz, továbbá ikrek szerepéről is hallottunk előadást, a történelmet és művészeteket illetően. Az idei konferencia az epidemiológiai újdonságokra koncentrál, valamint az ikerszületésben szerepet játszó faktorokról, genetikáról és a génjeinket befolyásoló életmódbeli (un. epigenetikai) faktorokról is esett szó. A Magyar Ikerregiszter egy órás külön szekciót tartott az utóbbi évek kutatásainak eredményeiről (a külföldiek erre nagyon kíváncsiak voltak, mivel egyetlen posztkommunista ország vagyunk, ahol ikerregiszter működik, így a szociológiai, pszichológiai jellegű kutatások különlegesnek számítanak).

A kongresszusra ellátogatott Nancy Segal világhírű amerikai ikerkutató, aki többek között az ikrek viselkedési és testi fejlődését kutatja, az iker szociális kapcsolatainak szakembere, továbbá a külön nevelt és szétválasztott ikrek szakértője. 2013-ban kiadott könyve (“Born Together – Reared Apart” magyarul: “Együtt születtek – egymástól távol nőttek fel) nagy sikert aratott az Egyesült Államokban.

Az Világikerkutatói Társaság elnöke, Tim Spector professzor (http://www.tim-spector.co.uk/) igen érdekes témát tárgyalt: eltérő betegségekben szenvedő ikreket vizsgáltak, hogy kiderítsék, mi okozhatja egy betegség kialakulását az egyik egypetéjű ikerben, ha elvileg a genetikai állományuk teljesen megegyezik (EUrodiscotwin – the use of the discordant twin pair model. T. Spector, United Kingdom)?

Külön szekció foglalkozott az ikreknél előforduló daganatos megbetegedésekkel, amelyekből többek között azt is megtudhatjuk, hogy a daganatos megbetegedések öröklődnek-e, valamint hogy milyen örökletes és családi rizikótényezői vannak a rákos megbetegedéseknek, továbbá hogy a különnemű ikreknek van-e kockázatuk – egyikük megbetegedése esetén – a daganatos betegségek kialakulására.

Egy teljes szekció csak a káros szenvedélyekről, azaz dohányzásról, drogfogyasztásról szólt az ikervizsgálatok eredményei tükrében.

A cseh ikerklub vezetője Csehország első ötösikreiről tartott rövid előadást.

(A konferencia honlapja: https://www.etouches.com/ehome/77754)