Makacs a gyerek? Sikeres felnőtt lehet belőle!

Sokadik alkalommal próbálja meggyőzni a gyereket arról, miért olyan fontos télen a zokni viselése, vagy, hogy a zöld színű ételek tényleg nem mérgezőek? Nem biztos, hogy csak dackorszakról van szó...

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. február 13. Vajda Boglárka

Sokadik alkalommal próbálja meggyőzni a gyereket arról, miért olyan fontos télen a zokni viselése, vagy, hogy a zöld színű ételek tényleg nem mérgezőek? Nem biztos, hogy csak dackorszakról van szó, ráadásul egy önfejű és akaratos kisiskolás vagy lázadó kamasz nevelése is legalább ekkora kihívást jelent a szülők számára, így nem csoda, ha a szabályok körül forgó harcok végén kétségbe esve tesszük fel a költői kérdést: Ez most már mindig így lesz?!


Lehet, de egy új tanulmány szerint a konokságnak van egy nagyon jó oldala is: a sikeres felnőttkor.
 
A makacsság bizony, nem csak arra jó, hogy a lurkók őrületbe kergessék a családot, de előrejelzi jövőbeli sikerességüket is. Legalábbis erre a következtetésre jutottak a Tübingeni Egyetem kutatói, akik 9 éves koruktól kezdve 700 gyerek életét követték nyomon, hogy kiderüljön, 40 éves korukra mit tettek le az asztalra, vagyis mennyire elégedettek a karrierjükkel.
 
A szakértők először is megvizsgálták az alanyok személyiségét, szorgalmát és lelkiismeretességét, illetve azt, hogy mennyire hajlamosak a szófogadatlanságra és dacoskodásra. Ezután a kísérlet vezetői megpróbálták feltárni, hogy mely tulajdonságok függnek össze leginkább a későbbi szakmai sikerekkel. Kiderült, hogy azokból a gyerekekből lettek – szakmai téren – a legsikeresebb felnőttek, akik kiskorukban leginkább figyelmen kívül hagyták a szabályokat és szüleik akaratát.