Malala: „Többé nincs bennem gyengeség, félelem és reménytelenség!”

Hét év telt el azóta, hogy egy tizenkét éves kislány szó szerint halált megvető bátorsággal blogot kezdett írni arról, milyen az élet a tálibok rémuralma alatt Pakisztánban. Malala Juszufzai majdnem az életéért fizetett szókimondásáért, amikor közvetlen közelről arcon lőtték azért, mert ő ki merte mondani, amit sokmillió sorstársa nem: lány létére tanulni akar. De mi történt Malalával azóta, hogy felépült?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bátorság
2016. február 18. Gyarmati Orsolya

Hét év telt el azóta, hogy egy tizenkét éves kislány szó szerint halált megvető bátorsággal blogot kezdett írni arról, milyen az élet a tálibok rémuralma alatt Pakisztánban. Malala Juszufzai majdnem az életéért fizetett szókimondásáért, amikor közvetlen közelről arcon lőtték azért, mert ő ki merte mondani, amit sokmillió sorstársa nem: lány létére tanulni akar. De mi történt Malalával azóta, hogy felépült?


Örömmel jelenthetjük, hogy Malala aktívabb, mint valaha. Miután felépült súlyos, golyó okozta sérüléséből, még elszántabban folytatta azért, hogy a lányok iskolába járhassanak. Ez sok más tevékenységgel egyetemben a mai napig tiltott tevékenység a tálibok által megszállt területeken, ahol minden olyan iskolát földig romboltak, ahol korábban lányok tanultak.  

Elszánt és bátor munkájára az egész világ figyel. A kislányt számtalan díjjal tüntették ki – többek között ő lett minden idők legfiatalabb Nobel-békedíjasa, amikor 2014-ben Kailash Satyarthi indiai gyermekjogi aktivistával megosztva megkapta az elismerést. 2013-15-ig szerepelt a Time magazin A világ 100 legbefolyásosabb embere-listáján. Megkapta Pakisztán első Nemzeti Ifjúsági Békedíját. Beszélt az ENSZ központjában, hogy felhívja a figyelmet arra, mennyire fontos, hogy a tanulás lehetősége világszerte mindenki számára elérhető legyen.  Kanada tiszteletbeli állampolgársággal ajándékozta meg Malalát. 2015-ben megkapta a svéd Világ Gyermekei Díját. A díjátadón Malala bejelentette: a Malala Alapítványból 50 ezer dollárt adományoz Gázának, hogy újjáépíthesse iskoláit.

Noha Malala épp úgy harcol a nők, mint a gyermekek jogaiért, sokáig nem definiálta magát feministának, ám tavaly, miután meghallgatta Emma Watson (a Harry Potter-sorozatokban Hermionét alakító színésznő, aktivista és divatdiktátor) beszédét az ENSZ He For She-kampánya során, úgy döntött, mégis elfogadható számára ez a jelző.

Malalát 2013 márciusában felvették az angliai Edgbaston Középiskolába, ahol színjelesre érettségizett tavaly. Életéről, aktivista tevékenységéről már kiadtak egy könyvet Én vagyok Malala címmel (magyarul is kapható!), tavaly pedig film is készült a lányról He Named Me Malala (Malalának nevezett el) címmel, amelyet Oscar-díjra jelöltek.

2013-ban Malala találkozott Barack Obamával, akit keményen bírált az USA pakisztáni dróntámadásai miatt.  

A Malala Alapítványt olyan befolyásos emberek is támogatják, mint Angelina Jolie, vagy Megan Smith, a Google alelnöke.

„A terroristák azt gondolták, megváltoztathatják céljaimat, gátat vethetnek ambícióimnak. De semmi nem változott az életemben, kivéve azt, hogy többé nincs bennem gyengeség, félelem és reménytelenség. Mindez meghalt, s helyette megszületett az erő és a bátorság. Nem akarok személyes bosszút állni sem a tálibokon, sem bármelyik más terrorista csoporton. Azért vagyok itt, hogy a tanuláshoz való jogról beszéljek, amely minden gyermeket megillet. Azt akarom, hogy a tálibok, vagy bármilyen terroristák és szélsőséges csoportok fiainak és lányainak is járhasson ez a jog.” – ezt mondta Malala, miután felépült a merénylet utáni sérüléseiből, és először beszélt az ENSZ-ben 2013 július 12-én. Ezt a napot (amely egyébként a lány születésnapja) azóta hivatalosan Malala-napnak nyilvánították.

“Erősebb vagyok, mint a félelem”

2015 július 12-én Malala betöltötte 18. életévét és egyúttal iskolát nyitott a szíriai menekülteknek a libanoni Bekaa-völgyben, ahol megkezdődött a 14-18 éves lányok oktatása.

Malala idén is gyakran hallatja hangját: most épp arra szólította fel a világ vezetőit, hogy adományozzanak 1,4 milliárd dollárt a szír menekült gyerekeknek. „Olyan sok szír menekült gyerekkel találkoztam, s nem tudom elfelejteni őket. A gondolat, hogy egész életükben nem járhatnak iskolába, sokkoló számomra és nem tudom elfogadni. De tudunk nekik segíteni, és meg tudjuk őket védeni. Iskolákra, könyvekre, tanárokra van szükségük. Ha segítünk, megvédhetjük Szíria jövőjét.”