Maratoni autóút gyerekkel? Így élje túl

Az utazás egy izgalmas dolog: az ember csak bevágja magát az autóba, lenyomja az utat, azután sütteti a hasát a vízparton, vagy önfeledten várost néz, túrázik. Kivéve akkor, ha gyereke van, mert akkor nem így van. Hirtelen maga az utazás is szervezést igényel, arról nem is beszélve, hogy bizonyos kiegészítőket is érdemes beszerezni, hogy az autózás valóban nyugodtan telhessen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
autózás
2016. július 21. Vajda Boglárka

Az utazás egy izgalmas dolog: az ember csak bevágja magát az autóba, lenyomja az utat, azután sütteti a hasát a vízparton, vagy önfeledten várost néz, túrázik. Kivéve akkor, ha gyereke van, mert akkor nem így van. Hirtelen maga az utazás is szervezést igényel, arról nem is beszélve, hogy bizonyos kiegészítőket is érdemes beszerezni, hogy az autózás valóban nyugodtan telhessen.


Védelem
 
Az autós gyerekülés, a több ponton kapcsolód biztonsági öv, és persze a párnázott ülőrész mindenképpen elengedhetetlen. Ezek ráadásul kötelező kiegészítők is, de mellettük is szükség lehet védelemre, igaz, egy kicsit másfajtára.
 
Parásoknak például rém fontos az ülés, az első ülés védelme is. A hátulját ugyanis előszeretettel rugdossák az apró cipőtalpak, porosan, sarasan, kutyaszarosan, tökmindegy. Ez nem tesz kifejezetten jót a kárpitnak. Ezt egy egyszerű kis műanyag borítással meg lehet tenni, amit már kevesebb, mint 2 euróért be lehet szerezni az aliexpressen, természetesen szállítással együtt.
 
Létezik egy kicsit bonyolultabb kivitel az, amibe már italtartó, képernyőtartó, és más apróságfakk is belekerült. Ennek az ára is csak 7 euró, 2500 forint alatti, szállítással együtt. Csak sajnos ennek a tablettartója nem a legszerencsésebb, mivel éppen lábmagasságban van, vagyis a nem túl olcsó eszköz is megtapasztalhatja a kicsi lábak és cipők erejét.
 
 
Sok nyűglődést és szenvedést megspórolhatunk magunknak egy pár napvédővel, ami a hátsó ablakokra tehető (bár egy textilpelenka is tudja ugyanezt, csak ügyesen kell becsíptetni az ablakrésbe). A tapadókorongos árnyékoló nem egy szépségdíjas termékkategória, viszont tényleg segít, ha meleg helyen, sok napsütésben kell autóznunk – és a gyerek feje alacsonyabban van, az ő fejére többet tűz, mint a mienkre. Ebben műfajban ez a Csillagok háborújás például egész elfogadható, legalábbis mindenképp jobb, mint egy Hello Kittys.
 
Szórakozás kicsi és nagy gyerekeknek
 
Egy pöttömöt lefoglalni egy kis időre nem olyan bonyolult feladat. Ehhez a legtöbb esetben elegendő, ha egy olyan tükröt szerelünk fel, amiben látja magát (na jó, az sem baj, ha színes mütyürök lógnak róla, és esetleg zörög is). Ezt a kiegészítőt beszerezhetjük 7750 forintért, vagy vadászhatunk tovább a külföldi webshopokban is.
 
 
Persze semmi sem tart örökké, az egészen kicsiket nehéz hosszabban lekötni, de meg lehet próbálkozni azzal, hogy veszünk néhány olcsó, de látványos és vonzó játékot, amiket néhány óránként dobunk be a buliba.
 
“Nálunk ilyenek voltak például a műanyag állatok csomagban, nem a milliárdos, márkás verzió, hanem az alsópolcos sokdarab/párszáz forintos. Jó szolgálatot tettek még az útközben is használható kreatív cuccok, mint az olyan többszörhasználatos színező, ami fehér lapokból és egy vízzel töltött tollból áll, és a színek a víz hatására jönnek elő a képből, aztán száradás után el is tűnnek. (Ilyesmire gondolok, hirtelen nem találtam magyar linket, pedig elvileg létezik nálunk is.)
 
Nagy sikert arathat egy menő új homokozószett, amit aztán majd a nyaralás során is tudunk használni, de nyertem egyszer értékes másfél órát egy zacskó mágneses betűvel és számmal is, ezt persze már csak akkor dobjuk be, ha a gyerek nem eszi meg.. 
 
 
Nyerhetünk némi időt a vonzó, de nem fullcukros nassokkal is, darabolt és nem csöpögős friss vagy aszalt gyümölcsök, almachips, grissini, abonett, ezek viszonylag autókímélő opciók, és a gyerekek is meg szokták enni őket. Sok csoki, cukor, nyalóka szerintem öngól: pár percig jó, utána viszont kétszer annyi energiája lesz a gyereknek, aki amúgy sem egy ülésbe szíjazva szeretné tölteni a napot – foglalta össze rutinos gyerekkelutazó munkatársunk a tapasztalatait.”
 
A nagyobbakkal könnyebb, de azért velük is eljutunk odáig, hogy már senki nem szeretne barkochbázni, szóláncozni, vagy fejből mesélni. Ilyenkor jön jól a már említett tablet, ami remekül tud róluk gondoskodni. Jó, persze nem a legjobb, ha a képernyőt bámulják, de egy többórás út során az ember sajnos kifogy a mondókákból, és az összes tartalék hócipője is tele lesz a lencsilány énekelgetésétől. Szóval a tablet ilyenkor életet, házasságot, ideget ment, nem baj, ha beszerez egyet. Hogy a gyerek nézni is tudja, a fejtámlára érdemes szerelni, ezt pedig egy okos kis eszközzel megteheti, 4000 forint körüli árért.
 
Hosszabb utakra remek szolgálatot tesznek a gyerekeknek/tiniknek szóló hangoskönyvek, egy jó Rejtő, Emil és a detektívek meg egy Maszathegy akár egy Horvátország oda-vissza távra is megoldást nyújt. Ha tudjuk, érdemes feltölteni telefonra is a megvett hangoskönyveket, ne csak cd-n legyen meg, néha nagyon jól jön, akár strandon vagy az apartmanban is.
 
Hangoskönyvezés/tabletezés/filmnézés mellé vagy zenehallgatáshoz tehet jó szolgálatot a fülhallgató, annyi darab, ahány gyerekünk van, ha ez több, mint 1, akkor legyen elosztó is, amivel egy készülékről többfelé oszthatjuk a hangot.