Másállapot(ot) a szülészetben!

Legyen elegendő idő a szülésre, legyen kevesebb császár és szabadon megválasztható szülés pozíciók. Ezeket kérték gyermekes, és gyermeket váró családok a hétvégén szervezett tüntetésen az emberségesebb szülési körülményekért kampányoló civil szervezetekkel együtt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
császármetszés
2016. március 21. Csontos Dóra

Legyen elegendő idő a szülésre, legyen kevesebb császár és szabadon megválasztható szülés pozíciók. Ezeket kérték gyermekes, és gyermeket váró családok a hétvégén szervezett tüntetésen az emberségesebb szülési körülményekért kampányoló civil szervezetekkel együtt.


A békésen zajló felvonuláson arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy mennyire fontos lenne a várandós nők tájékoztatása, és az, hogy ne sürgessék őket vajúdás közben. A tüntetők felszólaltak még a régimódi szülészeti módszerek ellen, valamint a szinte kérdés nélkül végrehajtott gátmetszések ellen.

A budapesti Szabadság téren egy szülőágyat is felállítottak, amit többen, köztük férfiak is kipróbáltak. Az ágyat azért is vitték ki a szervezők a helyszínre, hogy bemutassák mennyire kiszolgáltatott az a nő, akinek így kell szülnie, és mennyire kényelmetlen tud lenni így világrahozni egy gyermeket. Az ágyat több édesapa is kipróbálta.

A legtöbb édesanya azt sérelmezte, hogy nem hagyták neki, hogy szabadon válassza meg azt, hogyan hozza világra a babáját. Az édesapák viszont arról számoltak be, hogy nekik az tűnt fel leginkább, hogy sürgették a feleségüket, és az orvosok nem hagyták, hogy a kicsi a maga idejében, a maga tempójában szülessen meg. A résztvevők egy szál rózsát is hoztak magukkal, amit sokan a kihelyezett szülőágyra helyeztek, ezzel kifejezve azt, hogy változást szeretnének, míg mások egy levél kíséretében többet ott hagytak az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala előtt is.

Vas Gabriella, szülésznő és bába szerint ezt a kezdeményezést olyan nők hozták létre, akik szeretnének a saját tempójukban és a saját elképzelésük és a természet rendje szerint szülni. Egy édesanya a VS.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy ő azért választotta az otthonszülést, mert nem érezte úgy, hogy egy kórházban megkaphatja azt a háborítatlan szülést, amire valóban vágyik. Az édesanya azt is hozzátette, hogy a kórházat választotta volna, ha valóban törődnének vele.

A megmozduláson körülbelül 600 fő vett részt, akik a Nyugati térről a Bajcsy-Zsilinszky úton át a Szabadság térre sétáltak. A szülés, születés minősége a rövid és hosszútávú egészség megőrzésében és az élet minőségében is alapvető szerepet játszik, ezért szeretnének másállapotot a családok. A felvonuláson volt olyan család is, akik azért vettek részt, hogy az ő gyermeküknek nyugodt, és az igényeinek megfelelő szülésben legyen részük. Egy fiatal srác, azért tüntetett, hogy a majdani felesége is olyan természetesen hozhassa világra a gyermekét, mint ahogy őt az édesanyja régen.