Még három napig igényelhető az első házasoknak járó kedvezmény

Mintegy 20 ezer házaspárnak már csak három napja van a havi 5 ezer forint adókedvezmény lehívására – hívja fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
adó
2016. május 18. Csontos Dóra

Mintegy 20 ezer házaspárnak már csak három napja van a havi 5 ezer forint adókedvezmény lehívására – hívja fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium.


A KSH statisztikája szerint csaknem 46 ezer házasságkötés volt 2015-ben, 7 ezerrel több, mint 2014-ben. Az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben a szaktárca kiemelte: tavaly 12 ezren adtak le munkáltatójuknak nyilatkozatot arról, hogy igénybe szeretnék venni az első házasok kedvezményét, ez töredéke annak, ahányan ténylegesen élhettek volna a kedvezménnyel.

A szaktárca számítása szerint a 46 ezer házasságból legalább 30 ezer ifjú pár megfelel a feltételeknek, akik mind kérhetnék az “állam nászajándékot”. Az NGM felhívja a figyelmet arra, hogy akik tavaly kötöttek házasságot, ám adóelőlegükből nem érvényesítették a kedvezményt, azok most még kérhetik: a mintegy 20 ezer érintett házaspárnak mindössze annyi teendője van, hogy az szja-bevallás 20. sorába beírja a neki járó kedvezmény összegét, valamint a 151. sorban megadja házastársa adatait, továbbá a kedvezményre vonatkozó döntésüket. A közlemény szerint a kitöltésnél arra kell ügyelni, hogy a kedvezmény az összevont adóalapból jár. A 2015. adóévben ennek összege havi 31 250 forint. Ezt kell beszorozni a házasságban töltött hónapok számával, azzal hogy az esküvő hónapját követő hónap az első hónap – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az NGM közleményében hangsúlyozza: a kormány Európában egyedülálló módon támogatja a családalapítást, 2015-ben debütált az első házasok kedvezménye. A szabályozás egyszerű, a házasságkötést követő 24 hónapon keresztül az ifjú házasok együttesen havi 5 ezer forint adónak megfelelő kedvezményt érvényesíthetnek. A kedvezmény azoknak jár, ahol legalább az egyik fél az első házasságát köti.