Meg lehet tanulni a kreativitást?

Vajon a kreativitás kizárólag született képesség? Azok szerint, akik ezt megtanulhatónak vélik, nyilvánvalóan nem. Szerintük a kreativitást iskolai oktatás keretében el lehet sajátítani.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. március 26. Gyarmati Orsolya

Vajon a kreativitás kizárólag született képesség? Azok szerint, akik ezt megtanulhatónak vélik, nyilvánvalóan nem. Szerintük a kreativitást iskolai oktatás keretében el lehet sajátítani.


Az elmúlt években egyre jobban nőtt az igény a kreativitás “oktatására” a bölcsődétől az egyetemekig. Noha a kreatív szellem kiszabadításának módja továbbra is titok marad, kutatót azt állítják, hogy az elmét lehet úgy irányítani, hogy kreatív gondolatok pattanjanak ki belőle.

Egy neves kreativitás-oktató, Ken Robinson 2006-ban úgy érvelt, hogy a jelenlegi oktatási gyakorlat nem motiválja eléggé a tanulókat arra, hogy kreativitásuk megnyilvánuljon.

Sandra Russ, a Case Western Reserve University pszichológusa 23 éve tanulmányozza, hogyan játszanak a gyerekek akkor, ha ehhez mindössze két baba és három építőkocka áll rendelkezésükre. Russ arra a következtetésre jutott, hogy a gyerekek ma sokkal fantáziadúsabb játékokat találnak ki, mint pl. a 80-as években.

Gerard Puccio a new yorki Buffalo State College kutatója szerint az oktatás során semmi nem lehet fontosabb, mint a kreatív gondolkodás képességével felruházni az embereket. “Ez többé már nem luxus. A túlélés érdekében kell kreatívnak lenni.

Charlan Nemeth, az University of California pszichológusa szerint akkor a legkönnyebb kreatívnak lenni, ha nem fenyeget az a veszély, hogy megkritizálnak. “A nyugodt légkörben megvitatott témák stimulálják a jobb döntéshozatalt és a kreatívabb problémamegoldást.”

De mit jelent mindez az iskolák számára? Dobjuk ki a tesztkönyveket, amelyek standard feladatsorok alapján gyakoroltatják a gyerekeket? Bátorítsuk őket arra, hogy hagyják elkalandozni a  gondolataikat ahelyett, hogy a tanárra koncentrálnának? Persze cinikusnak lenni könnyű, és természetesen nem erről van szó, inkább arról, hogy attól még, hogy egészen újszerű gondolataid és ötleteid vannak, még pontosan tudhatod, hogy mi a hagyományos, megszokott irány.