Még mindig túl sok baba alszik takaróval

A figyelmeztetések és a magas fulladásos halálesetek ellenére az Egyesült Államokban még mindig túl sok kisbaba alszik olyan kistakarókkal, kispárnákkal, amelyek könnyen tragédiát okozhatnak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. december 03. Gyarmati Orsolya

A figyelmeztetések és a magas fulladásos halálesetek ellenére az Egyesült Államokban még mindig túl sok kisbaba alszik olyan kistakarókkal, kispárnákkal, amelyek könnyen tragédiát okozhatnak.


Egy 17 évnyi adatot vizsgáló kutatás, amelyet a National Insitutes of Health (NIH) és a Centers for Disease Control munkatársai végeztek megállapította, hogy a vizsgált 20.000 szülő közül nyolcból hét tett vastag takarókat és párnákat a kisbabája kiságyába 1993 körül. Ez az arány erősen csökkent 2010-re, de még így is a szülők felét érintette.

A kiságyban történő fulladásos balesetek Amerikában a vezető halálokok közé tartoznak a csecsemőket illetően: 2000 és 2010 között megduplázódott a számuk: ez alatt az idő alatt 640 baba halt meg ilyen módon. Az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiája, a NIH és a gyermekbiztonsági szakértők hosszú évek óta folyamatosan figyelmeztetik a szülőket, hogy túlságosan vastag, vagy puha ágyneműt (plüssállatot, kiságydíszítést, stb.) ne használjanak.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem kell a babát betakarni, ám sokkal tanácsosabb hálózsákban altatni a babát, a szoba hőfokát pedig kellemesre állítani.

Mindeközben a SIDS (hirtelen csecsemőhalál-szindróma) aránya jelentősen csökkent az elmúlt években, ami részben az amerikai kormány “Back to Sleep”-kampányának köszönhető, amely a hason altatás helyett a hátonalvást helyezte előtérbe. Ennek folytatásaként 2012-ben elkezdődött a “Safe to Sleep”-kampány, ami a biztonságos altatási módszerekre hívja fela figyelmet. “A csecsemőhalálok tragikusak, de nem szükségszerűek,” mondta a Pediatrics-ben publikált kutatás egyik társszerzője, Marian Willinger SIDS-szakember az Abcnews-nak.