Meg tudná menteni a gyereke életét?

A balesetek olyanok, hogy a másodperc törtrésze alatt, teljesen váratlanul történnek, és vannak esetek, amikor nem várhatjuk meg a mentőt, hogy majd ők intézkednek, mert meghalhat a sérült, ha nem cselekszünk azonnal.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmentés
2015. március 06. Gyarmati Orsolya

A balesetek olyanok, hogy a másodperc törtrésze alatt, teljesen váratlanul történnek, és vannak esetek, amikor nem várhatjuk meg a mentőt, hogy majd ők intézkednek, mert meghalhat a sérült, ha nem cselekszünk azonnal.


A gyerekek pedig sajnos különösen hajlamosak életveszélyes helyzetekbe lavírozni magukat, ezért nem árt, ha a szülő tudja, mi a teendő a leggyakoribb vészhelyzetek esetén.

Fulladás

A fulladásos halálesetek jó része elkerülhető lenne, ha a sérült környezetében lévők tudnák, mit kell tenniük. A legtöbb ember ezzel kapcsolatos tudása kimerül annyiban, hogy nagyokat csap a torkában elakadt akármivel viaskodó hátára. Na ez az, amit nagyon gyorsan el kell felejteni!

Az első szabály, hogy amíg valaki köhög, addig levegőt is kap, tehát nem nyúlunk hozzá, nem ütögetjük! Közbelépni akkor kell, ha levegő után kapkodva fuldokolni kezd. Ilyenkor sem szabad azonban az ülő vagy álló ember hátát ütögetni, mert a gravitáció már csak olyan, hogy a föld felé húzza a dolgokat, tehát jó eséllyel még mélyebbre csúszik a torokban az elakadt tárgy. Mivel csecsemők és pici gyerekek esetében nem alkalmazható a klasszikus Heimlich-műfogás, náluk másként kell eljárni.

A csecsemőt (kb. 10 kg-ig) fektessük hason az alkarunkra úgy, hogy a feje legyen legmélyebben, a kezünkkel fogjuk meg az állkapcsát, és kissé húzzuk le, hogy a száj megnyíljon. Vigyázzunk, ne takarjuk be tenyérrel az arcát! A másik kezünk hátrafeszített tenyerének tövével gyorsan üssünk ötször a két lapocka közé, ezzel jó eséllyel sikerül kiugrasztani a torkából a fulladás okozóját, ami – mivel a fej van legalul – a száj felé fog elmozdulni. Ez után fordítsuk a babát a hátára (még mindig a feje van legmélyebben), és ujjal nyomjuk meg ötször a szegycsontot. Szükség esetén ismételjük meg a két lépést, váltogatva. Ha egyik sem jön be – és még mindig nem érkezett meg a mentő – újraélesztésre van szükség. Fejjel lefelé lógatva rázni a babát tilos!