Megéri-e az őssejtet tároltatni?

Amikor egy tájékozott anyuka a szülésre készül, felmerül benne a kérdés: levetessem-e szülés után a köldökzsinórvért, és tároljuk évi fix összegért, hátha (ne adj’ isten) szükség lesz rá, vagy fölösleges pénzkidobás az egész.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2016. szeptember 29. Gyarmati Orsolya

Amikor egy tájékozott anyuka a szülésre készül, felmerül benne a kérdés: levetessem-e szülés után a köldökzsinórvért, és tároljuk évi fix összegért, hátha (ne adj’ isten) szükség lesz rá, vagy fölösleges pénzkidobás az egész.


Az őssejtek

Az őssejtek olyan szuper sejtek, amelyek mindenféle szövetté képesek átalakulni. Embrionális korunktól kezdve találhatóak bennünk, és a test javító mechanizmusaként szolgálnak. Azaz folyamatosan frissítik az olyan megújuló szervek szöveteit, mint a vér, bőr vagy az emésztőrendszer. Három módon lehet őssejthez jutni: a legegyszerűbb a szülés után levetetni a köldökzsinórvért, kicsit bonyolultabb eljárás a csontvelőből vagy a perifériás vérből összegyűjteni. Az őssejteket az utóbbi években általában leukémiás betegeknél használták fel, ahol az őssejt beültetés jelentősen megnövelte a túlélés esélyét, és nem egyszer teljes gyógyulást eredményezett. De használják autoimmun betegségek, immunhiányos állapotok, egyéb daganatos és anyagcsere-betegségek esetén is. Ha valaki leukémiás lesz, először mindig a családban kezdik keresni az őssejt-donort, mert bizonyos antigének egyezésére van szükség a donor és a beteg között. Ha ilyet nem találnak, akkor külföldi őssejt bankokban folytatják a keresést.

A köldökzsinórvér levétele

Már a várandósság idején a szülők szerződést kötnek egy őssejt bankkal, kapnak tőlük egy dobozt, amit magukkal kell vinni a szülésre, és a szülészorvost fel kell kérniük a köldökzsinórvér levételére. A szülészorvos fog gondoskodni arról, hogy az anya és az újszülött ellátása után a fertőtlenített köldökzsinórból 40-150 ml vért nyerjenek ki, és a szülők által hozott vérgyűjtő tasakba juttassák. Általában az őssejt bank gondoskodik a vér elszállításáról és tárolásáról. A tárolásnak van egy fix költsége, ami 180 ezer forinttól indul, és ehhez jön még az éves tárolási díj, ami egy összegben fizetve húsz évre további 170 ezer forint. Persze lehet fizetni évente is, úgy évi 18 ezer forintba kerül.