Megérteni. Elfogadni. Segíteni. – Autista Krízis Házra és Oktatási Központra gyűjtenek fesztiválokon

Autista Krízis Ház és Oktatási Központ létrehozására gyűjt és az autizmussal ismerteti meg az embereket az Út a Mosolyért Alapítvány négy nagy nyári hazai fesztiválon, köztük a 26. Telekom VOLT Fesztiválon - hangzott el szerdán a soproni fesztiválon egy háttérbeszélgetésen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
autizmus
2018. június 28. MTI

Szijjártó-Nagy Szilvia alapítványi elnök az MTI-nek elmondta, hogy az alapítvány tavaly indította el a Megérteni. Elfogadni. Segíteni. kampányát, ami keretében április eleje óta működik egy autista vizsgálóközpont Budapesten, a Heim Pál Gyermekkórházban.

A kampány folytatásaként ezúttal a VOLT, a Strand, a Balaton Sound és a Sziget fesztiválokon gyűjtik az adományokat a krízisház és az oktatási központ létrehozására, amelynek a megvalósítása “órási álom” lenne, egyben hiányt pótló, mert az autizmussal élők mindennapjait könnyítenék meg – fogalmazott.

A VOLT fesztiválon a kampány lényege, hogy minden egyes virágfűzér után, amelyet a fesztiválozók elfogadnak a Civil Zónában lévő sátor környékén, a MOL Nyrt. száz forinttal támogatja a központ építését, s ugyanekkora összeget ad, ha a Megérteni. Elfogadni. Segíteni., vagy a Fesztiválozz a mosolyért hashteget használják fesztiválos közösségi médiás posztjaiknál a fiatalok.

A háttérbeszélgetésen Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy ha a szülök időben megkapják azt az információt, hogy miért viselkedik másként a gyermekük, mint egy “átlagos” gyermek, akkor élhetővé válhat az életük.

Tapasztalata szerint, ha megvan a szakmai tudás és az autizmust támogató társadalmi környezet, akkor az emberek sokkal többet kaphatnak az autizmustól, más szemmel értékelik a világot, ami nagyszerű életet tud adni. A központ ebben is segítene.

Őszi Tamásné Patrícia, az Autizmus Alapítvány igazgatója is azt hangsúlyozta, hogy fontos az autizmus korai felfedezése. Amennyiben a szülőkben csak egy kis kétely is felmerül azzal kapcsolatban, hogy máshogy viselkedik a gyermekük, fontos, hogy kivizsgáltassák.

Hozzátette, hogy ugyanakkor rengeteg az emberekben a tévhit erről az állapotról, s az Út a Mosolyért Alapítvány kampányai ebben is segítenek.

Fekete Gy. Viktor, az Autista vagyok blog szerzője hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy ha egy gyermekről kiderül, hogy autista, tudatosítani kell, hogy az nem a szülő és nem a gyermek hibája. Úgy vélekedett, hogy ha a társadalom csak egy kicsit is tudna alkalmazkodni az autistákhoz, akkor az a mindennapokban fel sem tűnne. Példaként említette, hogy a vakoknál és gyengénlátóknál hangjelzések és útburkolati kiemelkedések segítik a közlekedést.