Meghalt az első kisgyermek Belgiumban, akin eutanáziát hajtottak végre

A napokban távozott az élők sorában egy belga kisgyerek – neme, neve, életkora nem ismert – aki gyógyíthatatlan betegségben szenvedett, és szülei úgy döntöttek, eutanáziát kérnek, hogy gyermekük ne szenvedjen tovább.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
belgium
2016. szeptember 18. Gyarmati Orsolya

A napokban távozott az élők sorában egy belga kisgyerek – neme, neve, életkora nem ismert – aki gyógyíthatatlan betegségben szenvedett, és szülei úgy döntöttek, eutanáziát kérnek, hogy gyermekük ne szenvedjen tovább.


Belgiumban 2014 óta nem kell figyelembe venni annak a betegnek a korát, akit eutanáziával segítenének át a másvilágra gyógyíthatatlan betegsége és szenvedése miatt. A belga törvény csupán két feltételt ír elő gyerekeutanázia esetében: az egyik, hogy a gyermek legyen tisztában vele, mi az az eutanázia, a másik a szülők írásos beleegyezése abba, hogy a gyermek életének véget vessenek.

Belgiumban hatalmas felháborodást keltett a törvény elfogadása, elsősorban vallásos és konzervatív csoportok részéről. Az egyik fő indok az volt, hogy a minden korosztály számára elérhető, törvényes eutanázia „halálturizmust” indíthat el, ahogy az Svájban is megfigyelhető volt.

A másik legfőbb ellenérv a dolog morális oldala: vajon ki az, aki kimondhatja, hogy egy gyermek meghaljon? Még akkor is, ha –ahogy a törvényben áll – mind a gyermeknek, mind a szülőknek tudatában kell lennie azzal, mi fog történni, ha beadják a halálos injekciót a betegnek? És vajon mennyire foghatja fel egy szenvedő, súlyos fájdalmakkal élő, sokszor öntudatlan gyermek, hogy szüleinek az a kívánsága, hogy ő ne éljen tovább?

Azok az orvosok, akik a törvény ellen szólaltak fel, arra hivatkoztak, hogy a modern orvostudomány képes hatékonyan csökkenteni a gyógyíthatatlan betegek fájdalmát. A belga katolikus egyház szerint a törvény túl messzire ment – velük együtt több katolikus európai szervezet is petíciót intézett a belga királyhoz, hogy vétózza meg a törvényt.

Az országban jelenleg évente 1400 eutanázia történik, de ez volt az első eset, hogy kisgyermeknek adták be a halálos injekciót.