Meghatározó élmények az első pillanattól – Szülésfelkészítő Műhely

Tudunk-e emlékezni a fogantatásunkra, az életünkre az anyaméhben és a megszületésünkre? Hatással vannak-e létezésünk legkorábbi élményei az életünk alakulására, ezen belül a saját szülésünkre, és ha igen, van-e lehetőségünk a változtatásra, a kedvezőtlen hatások átformálására?  

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. november 14. Gyarmati Orsolya

Tudunk-e emlékezni a fogantatásunkra, az életünkre az anyaméhben és a megszületésünkre? Hatással vannak-e létezésünk legkorábbi élményei az életünk alakulására, ezen belül a saját szülésünkre, és ha igen, van-e lehetőségünk a változtatásra, a kedvezőtlen hatások átformálására?


Ezek a kérdések minden ember számára fontosak lehetnek, kiemelten a várandós édesanyáknak és leendő apáknak, hiszen mindannyian szeretnénk a lehető legkedvezőbb kezdetet biztosítani gyermekeink számára.

Dobos Andrea Beáta, a Babafalva Szülőképző sorozatának első előadója, három gyermek édesanyja, pszichopedagógus, születés terapeuta, meditációs és relaxációs tanár. Szülésfelkészítő Műhely című előadásának a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége székháza adott otthont október 17-én, délután.

„A fogantatás, a magzati állapot, a születésélmény és az első három nap eseményei nagy távlatokban befolyásolják az ember sorsát, a hatásuk tulajdonképpen életünk minden mozzanatában benne van, akár örülünk ennek, akár nem. Minél korábban történik velünk valami, annál nagyobb a jelentősége, annál nagyobb befolyással bír az egész életünkre. Az élmények által, amiket ezekben a korai állapotokban élünk át, felveszünk egy látásmódot, és utána mindent ehhez viszonyítunk az életben, ehhez képest reagálunk” – mondta el bevezetőjében Andrea, aki évek óta vezet számos, különféle csoporttréninget, többek között a szülés, születés, és magzati kapcsolat témakörökben.

Az Újjászületés workshopokon gyakran férfiak is részt vesznek, a saját születési élmény feldolgozása ugyanis mindkét nembeliek számára lelki segítséget és előrelépést jelent. „Amikor egy nő megfogan, akkor a párjában is kétszeresére nő a női hormonszint. Úgy is mondhatjuk, hogy a férfiak is más állapotba kerülnek, és ilyenkor sokkal nyitottabbak arra, hogy a saját lelki életükkel foglalkozzanak” – fejtette ki Andrea, és hozzátette, hogy mindenki képes arra, hogy ezeket a korai élményeket átélje, de ez nem beszélgetés által történik, hanem más tudati szinten, egy úgynevezett théta állapotba kerülve. „Ilyenkor a gondolkodási logika háttérbe szorul, lehetőség nyílik az események újraélésére, átalakítására”– tette hozzá a születés terapauta.

Andrea több példával is illusztrálta, hogy milyen erős hatásuk van a korai élményeknek: „Egy alkalommal egy olyan hölgy vett részt a tréningen, akinek az édesanyját rögtön az ő megfoganása után elhagyta az édesapja. A hölgy egész életében azzal küszködött, hogy nem tudta elhinni egy férfinak sem, hogy tényleg fontos neki és szereti. Elmondása szerint, bár már nagyon sokat dolgozott ezen a problémán, nem sikerült megoldania magában, és hiába mondta el a férje naponta, hogy milyen fontos neki, nem volt képes elhinni ezt. A tréning során a korai élmények újraélésével megértette, hogy miért kellett neki ezzel a fogantatással megérkeznie, és ez segítette őt a probléma feloldásában.”

Egyre több kismama tartja fontosnak, hogy babája születésére minden szempontból a lehető legjobban felkészüljön. Andreához általában azért fordulnak a várandósok, mert tudják, hogy a saját fogantatásuk, születésük körül történtek olyan dolgok, amely mintázatát semmiképp nem szeretnék továbbvinni. „A tapasztalatok azt mutatják, hogy amit megéltünk a saját születésünk során, az befolyásolni fogja a szülésélményünket is. Aki megérti, feldolgozza, átalakítja magában a saját születésélményét, annak megváltozik a belső hozzáállása, és nagyobb lehetősége lesz a szülésének örömteli átélésre” – magyarázta Andrea.

A fogantatástól a megszületésig tartó időszakot a transzperszonális pszichológia négy alapszakaszra osztotta fel, ebből a leghosszabb az első, ami a fogantatástól a születési görcsökig tart. Andrea beszámolt róla, hogy sokan keresik fel olyan problémákkal, amik egyértelműen ebből az életszakaszból eredeztethetőek. „Nem tudom, hogy jó úton járok-e az életemben, nem is itt kéne lennem, miért pont ebbe a családba születtem, el vagyok tévedve, stb. Ezek az alapélmények a fogamzással függnek össze, és ha valakinek sikerül az ehhez kapcsolódó blokkjait feloldani, ez óriási változásokat hozhat ez életébe” – fejtette ki Andrea. Idetartoznak azok az esetek is, amikor a szülők másmilyen nemű gyereket szerettek volna, mint aki megfogant. Andrea az elfogadás fontosságát hangsúlyozta, és azt, hogy annak kell örülni, aki jön, mert a babák már az anyaméhben sok mindent éreznek, mind az anyai, mind az apai érzéseket is.