Megmentheti-e a hit az embereket az alkoholizmustól vagy a depressziótól?

Minden szülő azt szeretné, hogy a gyerekei felnőve önálló, értékes életet éljenek. Csakhogy sok családban konfliktusforrás, ha a szülők nem, a gyerek viszont vallásossá válik. Az ilyen szülőknek “üzeni” a The Guardian egyik cikke, hogy bármilyen idegesítő is legyen számukra gyerekük “új hóbortja”, az már régóta bebizonyosodott, hogy a vallásos fiatalok sokkal kisebb arányban nyúlnak alkoholhoz és droghoz.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
depresszió
2014. március 18. Gyarmati Orsolya

Minden szülő azt szeretné, hogy a gyerekei felnőve önálló, értékes életet éljenek. Csakhogy sok családban konflitusforrás, ha a szülők nem, a gyerek viszont vallásossá válik. Az ilyen szülőknek “üzeni” a The Guardian egyik cikke, hogy bármilyen idegesítő is legyen számukra gyerekük “új hóbortja”, az már régóta bebizonyosodott, hogy a vallásos fiatalok sokkal kisebb arányban nyúlnak alkoholhoz és droghoz.


Valószínű, hogy ennek az egyik oka, hogy a legtöbb vallás megbélyegzi a szélsőséges viselkedést és a gyengeséget, vagy éppenséggel egyenesen megtiltja a túlkapásokat az élet bármely területén. És az is számít, hogy a közösségbe tartozás olyan erő, ami segít meggátolni egy függőség, netán mentális elváltozás kialakulását. A vallásos embereknek ugyanis általában a mentális egészségük is jobb állapotban van.

A vallásos rendezvények, programok, a miselátogatások arányának növelése segít abban is, hogy könnyebb legyen szembenézni az életben előforduló pszichés, szociális és egészségügyi problémákkal.

A vallásosság, illetve a vallásos rendezvényeken való részvétel egyértelműen gyorsítja a depresszióból és más pszichés zavarból történő felépülést.

Egy 36,370 amerikai felnőttet tesztelő kutatásból az derült ki, hogy sem a mentális egészség, sem az anyagi helyzet nem mutatott rá, miért kevesebb a függőség a vallásos emberek között. Az viszont világossá vált, hogy a vallásos emberek 50 százalékkal kisebb eséllyel fogyasztottak alkoholt vagy drogot mint nem vallásos társaik, pedig nem voltak jobb helyzetben sem mentálisan, sem anyagilag.

A konklúzió tehát az, hogy a különböző vallások nem véletlenül teszik a drogoktól és az alkoholtól való tartózkodást olyan fontos helyre.