Megosztó gyógyító…

A homeopátia hívei sokat tudnak róla és esküsznek rá. Ellenzői és a hagyományos orvoslást pártoló orvosok szerint legfeljebb nem árt ezeknek a szereknek a használata. Néhány hónapja azért került a téma újra a középpontba, mert az ausztrál nemzeti egészségügyi szervezet kutatóközpontja közzétett egy olyan jelentést, amely szerint 225 kutatás tanulmányozását követően a hatóság kimutatta, nincs olyan betegség, amelyen a homeopátia segítene. Ezt persze nagyon sokan nem fogadják el.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
alternatív
2015. december 17. Gyarmati Orsolya

A homeopátia hívei sokat tudnak róla és esküsznek rá. Ellenzői és a hagyományos orvoslást pártoló orvosok szerint legfeljebb nem árt ezeknek a szereknek a használata. Néhány hónapja azért került a téma újra a középpontba, mert az ausztrál nemzeti egészségügyi szervezet kutatóközpontja közzétett egy olyan jelentést, amely szerint 225 kutatás tanulmányozását követően a hatóság kimutatta, nincs olyan betegség, amelyen a homeopátia segítene. Ezt persze nagyon sokan nem fogadják el.


Szalay Kriszta színművész, a Kapcsolda program alapítója három gyermekének mindössze egyszer adott hagyományos gyógyszert. Ő mesélt nekünk homeopátiával kapcsolatos gondolatairól:

„A gyermekorvosunk a hagyományos orvoslás mellett, a keleti orvoslást is megtanulta és homeopátiás szakember is lett. Amikor rám esett egy színházi lámpa, 3 nap alatt meggyógyított az árnika, pedig ez azt jelentette, hogy a homlokomra esett a 20 kg. Árnika – talán babonából- azóta mindig van nálam, nyáron áspis a csípésekre, és amikor kisfiamnak lelki traumája volt, az Ignatia segített. Szóval én kemikáliát sosem adok, csak homeopátiás szereket.”

Azt, hogy egy homeopátiás készítményt ki és hogyan forgalmazhat, egy Európai Uniós jogszabály alapján engedélyezik a magyar hatóságok. Az ide vonatkozó egészségügyi rendelet értelmében homeopátiás készítmények azok, amelyek bizonyos feltételeket teljesítenek így például:

–      a kiindulási anyag hígítási foka biztosítja az ártalmatlanságot

–      kizárja mérgezés lehetőségét.

Ha a vizsgált szerek ezeknek is megfelelnek, akkor egyszerűsített engedélyezésre jogosultak, azaz sem állatkísérleteket, sem embereken klinikai vizsgálatokat nem kell az engedélyhez elvégezni.

Természetesen ezeknél a szereknél is ellenőrzött a gyártás, a termék tisztasága, minősége. Előállításukhoz gyógyszergyártási engedély kell, csak a hatásosságot nem kell bizonyítani.

Amennyiben homeopátiás gyógyszert orvosi javallatra szeretnénk forgalomba hozni, annak hatásosságát ugyanúgy kell bizonyítani, mint a többi gyógyszerét, tehát jóval szigorúbb feltételeknek kell megfelelni ebben az esetben.

…egy kis történelem.

Jogszabályban, első ízben 2001-ben jelent meg a homeopátia. A magyar gyógyszerügyi hatóság szigorúan és körültekintő módon folyamatosan ellenőrzi a már piacon lévő készítmények alkalmazási előírásait és betegtájékoztatóit. Minden esetben módosítást ír elő a forgalmazók számára, ha azok olyan információt tartalmaznak, amelyek a homeopátiás tradícióval kapcsolatos szakirodalmon alapulnak, anélkül, hogy e tényt egyértelműen megjelölnék.

Ha az Európai Uniós országokat vesszük elmondható, hogy a homeopátia elfogadottsága régiónként eltérő. Vannak olyan területek, így például a gyermekgyógyászat, ahol ezeknek a készítmények a létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen – állítják az alternatív gyógymódok támogatói. Ők úgy vélik, tudomásul kell vennünk, hogy a hagyományos klinikai vizsgálatok nem alkalmasak a homeopátiás szerek hatásosságának igazolására.    

“Megunhatatlan téma”, folytatja Szalay Kriszta. “Úgy hiszem sok év tapasztalat után, hogy nem is nagyon lehet igazságot tenni a pártolók és az ellenzők tábora között. Három gyermekkel az oldalamon elmondhatom, nem használtam egyszer sem homeopátiás szert. Erre nem vagyok büszke, de igazán nem is okoz bennem feszültséget. Egy-egy betegség során többen ajánlottak, több fajtát. Sokan meg akartak győzni arról, hogy használjam, adjam a gyerekeknek is. Mindig meghallgattam mindenkit, volt olyan is, hogy úgy éreztem meggyőztek. Ám végül soha nem vettem rá magam, hogy a patikában ezeket a készítményeket emeljem le a polcról. Ha kérdeztek, nem tudnám megmondani mi az oka a hezitálásomnak.

Talán a konzervatív – és az ehhez (nyilván negatívan) kapcsolódó újdonságokat, nem szokványost elutasító – lét? Talán a bizonytalanság, ami a hagyományos „évtizedek óta hat a régi, ne cseréld le újra, minek?” hozzáállással jár? Az is lehet, hogy egyszerűen mérnök férjem észérvei győznek meg mindig? A választ még magam sem tudom. De ígérem, egyszer kipróbálom.”

A homeopátia két görög szóból tevődik össze: hoimoshomoion „hasonló” és pathos „betegség”. A homeopátiás gyógyszerek tehát a „hasonlót a hasonlóval” elv szerint gyógyítanak. A homeopátiás gyógyszer, olyan gyógyszer, amit különleges technológiával állítanak elő növényi, állati, ásványi vagy kémiai eredetű alapanyagból.