„Megszületett a fogyatékos gyermekünk, mi meghaltunk”

Bűntudat, szétzilált vagy akár felbomló házasság, elforduló barátok – akár ezekkel a súlyos problémákkal is kénytelenek szembenézni azok a szülők, akik fogyatékos gyermeke(ke)t nevelnek. Többségüknek sürgős szakmai segítségre van szüksége. A hiányzó szakemberek és ellátás miatt a helyzet azonban sokszor kilátástalan, így sokaknak hatalmas lehetőség az egyik civil szervezet tátongó űrt pótoló kezdeményezése.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családi ellátás
2015. december 08. Csontos Dóra

Bűntudat, szétzilált vagy akár felbomló házasság, elforduló barátok – akár ezekkel a súlyos problémákkal is kénytelenek szembenézni azok a szülők, akik fogyatékos gyermeke(ke)t nevelnek. Többségüknek sürgős szakmai segítségre van szüksége. A hiányzó szakemberek és ellátás miatt a helyzet azonban sokszor kilátástalan, így sokaknak hatalmas lehetőség az egyik civil szervezet tátongó űrt pótoló kezdeményezése.


„Nem lehet igaz, kezdjük tiszta lappal, új gyereket akarok” – meséli elcsukló hangon Kata az első gondolatait azután, hogy újszülött gyermekénél súlyos szívfejlődési rendellenességet diagnosztizáltak. Várandóssága problémamentes volt, a vizsgálatok nem mutattak semmiféle eltérést, teljesen felkészületlenül érte őket a hír, hogy kislányuk, Kinga gyógyíthatatlan beteg. „Leültetett minket a kardiológus szakorvos, és hideg kimértséggel közölte, hogy a gyermeken minél hamarabb életmentő műtétet kell végrehajtani és operációk sora vár ránk” – mondja Kata. Először négynapos korában tolták műtőbe Kingát. Végtelennek tűnő, hosszú hónapnyi kórházi lét vette kezdetét, amiben a fiatal anyának talán az volt a legnehezebb, hogy nem vehette ölbe és csak inkubátorban dajkálhatta gyermekét. „Folyamatosan azon aggódtam, hogy megegye az életben maradáshoz szükséges, előírt mennyiséget, ám a legrosszabb mégis az volt, amikor rám tört a félelem, hogy vajon fel fog-e nőni” – emlékszik vissza. Mint mondja, borzalmas volt átélni azt is, amikor három ággyal Kinga mellett meghalt egy baba a kórteremben.

A bűntudat és a megküzdési módok

Az operáció végül sikeres volt, egy hónap után hazamehettek. Már otthon, két hónappal a szülést követően Kata úgy érezte, képtelen egyedül feldolgozni a történteket, segítségre van szüksége. A bűntudattal volt a legnehezebb szembenéznie. Magát okolta a gyermek betegségéért, és bár tudja, hogy képtelenség, mégis úgy érezte, az a két pohár bor tehet mindenről, amit akkor ivott, amikor még nem tudta, hogy babát vár. Egy tévés műsorban szúrta ki dr. Garai Dóra tanácsadó szakpszichológust, pár- és családterapeutát, akivel azonnal fel is vette a kapcsolatot. Dórának szívügye a fogyatékos gyermekeket nevelő családok segítése, ez a szakterülete is, jelenleg az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán tanít. A pszichológus Kata elmondása szerint nagyon sokat segített a házasságában felmerülő problémák kezelésében. Sikerült rávilágítani például arra, hogy férje más megküzdési stratégiával dolgozza fel a traumát, és az, hogy látszólag lazábban veszi, nem jelenti azt, hogy nem érintené mélyen a család problémája. Kata azóta túl van a nehezén, olyannyira, hogy igent mert mondani egy újabb gyermekre. Kinga is jól van, éli a hároméves gyermekek mindennapi életét, még két műtét vár rá.

Hiánypótló szolgáltatás

A feldolgozási folyamat kimenetele függ többek között attól, hogy milyen előzetes tapasztalataik voltak a szülőknek és az őket körülvevő környezetnek a fogyatékossággal vagy krónikus betegséggel kapcsolatosan, ahogy attól is, hogy tudtak-e a várandósság ideje alatt arról, hogy babájuk sérült, beteg lesz – mondta az MNO-nak dr. Garai Dóra, a Kézenfogva Alapítvány Családterápiás szolgáltatásának terapeutája. Dóra és a civil szervezet munkatársai a szeptemberben indult „otthont mindenkinek program” keretében Kata sorstársain segítenek, fogyatékos vagy beteg emberek és családjaik számára nyújtanak pár- és családterápiás szolgáltatást. Munkájuk hiánypótló, ugyanis a Magyarországon elérhető gyógypedagógiai terápiák és fejlesztések középpontjában az esetek többségében a sérült gyermek áll. A szülők ehhez kapcsolódóan kaphatnak információt, érzelmi támogatást, de rendszerszerű, hosszú távon és a nehéz anyagi helyzetben élő családok számára is elérhető, szakszerű pszichológiai segítség, amely az egész családra mint egységre fókuszál, alig létezik.

Elgyászolni az egészséges gyermeket

A sérült gyereket nevelő szülőknek egyszerre kell azon dolgozniuk, hogy elgyászolják az egészséges gyermek bennük élő álmát, illetve azon, hogy a helyzetet elfogadva az adott körülmények között megállják a helyüket, és mozgósítani tudják belső erőforrásaikat. Ahány család, annyi sokszínű történet, Dóra szerint pont ez a fogyatékos családokkal való munka egyik legnagyobb nehézsége, de szépsége is egyben. Mint mondta, praxisa során előfordult, hogy egy apa úgy fogalmazott: „megszületett a fogyatékos gyermekünk, mi meghaltunk”, de találkozott olyan családdal is, ahol több sérült gyerek is nevelkedett, és ezt a szülők teljesen természetesen élték meg és fogadták el.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!