Családháló

Kezdőoldal Háttér Megtévesztő jelölés miatt veszélyes lehet egy tejcsokoládé

Megtévesztő jelölés miatt veszélyes lehet egy tejcsokoládé

Tejnélküli és vegán felirattal ellátott bio rizstejes csokoládé forgalomból történő kivonására kerül sor megtévesztő jelölés miatt. A gyártó a hátoldali címkén ugyan feltüntette, hogy a termék nyomokban tejet tartalmazhat, a főoldali felirat alapján azonban a vásárlók könnyen tejmentesnek tarthatják azt. A csokoládé fogyasztása a tejfehérje allergiások számára kockázatos.

Írta: Csontos Dóra,

Tejnélküli és vegán felirattal ellátott bio rizstejes csokoládé forgalomból történő kivonására kerül sor megtévesztő jelölés miatt. A gyártó a hátoldali címkén ugyan feltüntette, hogy a termék nyomokban tejet tartalmazhat, a főoldali felirat alapján azonban a vásárlók könnyen tejmentesnek tarthatják azt. A csokoládé fogyasztása a tejfehérje allergiások számára kockázatos.


A tájékoztatás – német hatósági vizsgálat alapján – a RASFF rendszeren érkezett. A termékből Magyarországra is szállítottak.

A termék azonosító adatai:

  • Név: Bio Reisdrink Schokoladen Kuvertüre, Milkless, vegan, Helle Rice Choc
  • Márka: iChoc, Feel Free
  • Kiszerelés: 80g
  • Gyártó: EcoFinia GmbH, Diebrocker Str. 17 , 32020, Németország

A német hatóság a bio rizstejes csokoládéban 292-2220 mg/kg közötti tejfehérje koncentrációt mért. A termék főoldali címkéje szerint a csokoládé tejnélküli (milkless) és vegán, a hátoldalon azonban szerepel, hogy nyomokban tejet tartalmazhat. A vásárlók a tejnélküli feliratot úgy értelmezhetik, hogy a termék tejmentes.

A mért érték alapján már egy kis szelet csokoládé (kb. 3 gramm) kazein tartalma is többszörösen meghaladja a tejfehérje allergiások számára elfogadható beviteli értéket, így esetükben a termék elfogyasztása nem kívánt reakciót válthat ki. A terméket a gyártó saját hatáskörben kivonja a forgalomból, aminek teljesítését az élelmiszerbiztonsági hatóság ellenőrzi.

A NÉBIH felhívja a tejallergiában szenvedő vásárlók figyelmét, hogy a csokoládét ne fogyasszák el.

A tejfehérje allergiáról

A tejallergia az ételallergia egy fajtája. (Nem azonos a laktóz-intoleranciával!) Tejallergia esetén a szervezet a tehéntej béta-laktóglobulin, laktalbumin vagy kazein alkotóelemeit idegen anyagként ismeri fel és immunválaszt alakít ki ellenük.

A tejallergiában szenvedők tünetei már rendkívül kis mennyiségű tej bevitele után is megjelennek, így esetükben a tejfehérje-mentes étrend jelenti az egyedüli megoldást.

A tejallergia változatos tüneteket okoz közvetlenül a tejfogyasztás után. Jellemzőek a bőrtünetek (viszkető, vörös foltok, csalánkiütés, ekcéma), az emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, görcsös hasi fájdalom, hányinger, hányás, haspuffadás) és a légúti tünetek (fulladás, asztma, gégevizenyő). Súlyos esetben ún. anafilaxiás roham alakulhat ki: ez rövid időn belül jelentkező hasi fájdalommal, az ajak, a gége és a nyelv dagadásával járó erőteljes allergiás reakció, ami életveszélyes, azonnali sürgősségi ellátást igénylő állapottá fajulhat.

(via)

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Tuti tippek, ha nem eszik a gyerek

Minden anyuka rémálma az, amikor a gondosan elkészített ételt a gyerek finnyás arccal tolja el magától. Mit tehetünk azért, ha...

Close