Megvan, miért kerülik az autista gyerekek mások tekintetét

Az új, szemmozgást követő vizsgálatok kimutatták, hogy a fiatal autista gyerekek nem szándékosan kerülik a szemkontaktust. Azért viselkednek így, mert nem fogják fel a másik szeméből kiolvasható szociális információt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. november 21. Origo

Az autisták nem érzik jelentősnek a szemkontaktust

Miközben a csökkent szemkontaktus jól ismert tünete az autizmusnak – ezt fel is használtak a korai szűrések és diagnosztikai eszközök –, eddig nem tudták, miért néznek kevesebbet az autisták mások szemébe. Egy új tanulmány segít a kérdés megválaszolásában.

Az autisták nem érzik jelentősnek a szemkontaktust

Az autisták nem érzik jelentősnek a szemkontaktust

Kétféle magyarázat

Ez azért fontos, mert az autizmus egészen új oldalait tártuk fel – mondta Jennifer Moriuchi, az Emory Egyetem végzett hallgatója. Attól függően, hogy mit gondolunk arról, miért létesítenek kevesebb szemkontaktust az autista gyerekek, különféleképpen lehet megközelíteni a kezelést, és eltérő elképzelésünk lehet az autizmus agyi alapjairól.

„A különféle magyarázatok alapján már fejlesztik és tesztelik a gyógyszeres kezeléseket és a viselkedésbeli beavatkozásokat. Annak tisztázásával, melyik magyarázat a helyes, biztosak lehetünk abban, hogy a helyes problémákat célozzuk meg a kezeléssel” – tette hozzá Moriuchi.

A kevesebb szemkontaktusra két magyarázatot javasoltak. Az egyik szerint az autista gyerekek azért kerülik a szemkontaktust, mert stresszesnek és negatívnak találják. A másik szerint az autisták nem érzik ezt különösen jelentősnek vagy fontosnak.

A cikk folytatódik az Origo oldalán.